Färre butiker. ”Nu är det bara jag och restauranger här i Breviks centrum. Så folk kommer hit bara för att gå till mig”, säger frisören Rami Jamil. Foto: Pekka Pääkkö

Lidingö stad får bra betyg från företagen

Lidingö stad hamnade på plats 15 bland Sveriges kommuner i år – vad gäller förutsättningarna i näringslivet. Men öns företagare ser en större potential.

  • Publicerad 15:37, 19 nov 2021

Vi är tävlingsmänniskor och tycker att näringslivet är otroligt viktigt.

Hos Frisören Rami i Brevik centrum avlöser en kund en annan.

Rami Jamil upplever att det gäller att vara seriös för att klara sig som företagare här.

– Det borde finnas lite mer liv i Brevik. Det har varit tufft för företagen under pandemin och det har blivit färre butiker och olika verksamheter här, säger han.

– Nu är det bara jag och restauranger kvar. Även om det är fastighetsägarens ansvar tycker jag ändå att kommunen borde titta på det.

Rami Jamil har drivit företag på Lidingö i 11 år och tycker inte att mycket har ändrats utan att det i stort har fungerat bra Med Lidingö kommun över tid.

Men förutsättningarna för näringslivet i Lidingö stad har förbättrats rejält på senare år, enligt en årlig rankning som genomförs av Svenskt Näringsliv.

Plats 15 i Sverige

I år hamnade Lidingö på plats 15 bland Sveriges kommuner.

Det är samma placering som i fjol men en klar förbättring sedan åren 2017 till och med 2019 – då kommunen snittade på plats 55. Lidingös företagare ser dock fortfarande potential till förbättring.

Jura Sergeev, på datasupportföretaget R3IT, ser till exempel en utmaning i internet.

– Just nu har vi lite problem med internet och bredbandsleverantörer. Det är begränsat runt om på ön, och som it-företag är vi väldigt beroende av internet, säger han.

Den leverantör som finns tillgänglig för R3IT är Tele2.

– Och de kan inte erbjuda alla tjänster vi behöver, så jag måste flytta mina servrar någon annanstans. Det påverkar min bransch.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är det något kommunen inte kan påverka.

– Olika företag har lagt fiber i olika områden och så är det i alla kommuner. Det här pekar på ett större problem men vi har samma förutsättningar som alla andra.

Daniel Källenfors är stolt över kommunens arbete med näringslivet på senare år.

– Rankningen har haft en nedåtgående trend som vi jobbat upp oss ifrån och nu står vi kvar på en hög, fin nivå. Men vi har som mål att klättra ytterligare förstås.

Cecilia Grahn, på klädbutiken SaraCecilia, har drivit företag på Lidingö i 12 år och hon tycker att hon har sett en klar förbättring.

Bra mix. "Jag tycker att det ska vara lite mer blandning i centrum", säger Rami Jamil. På bilden klipper han Fredrik Holst. Foto: Pekka Pääkkö

Bättre skyltat. Enligt Rami Jamil och kunden Christian Schiroky är det dåligt skyltat kring Brevik centrum, vilket kan göra det svårt att hitta dit. Foto: Pekka Pääkkö

– Kommunen har blivit mycket bättre sedan vi fick dåligt betyg i en tidigare rankning. Det har hänt jättemycket med kommunens sätt att ta tag i näringslivsfrågor. De lyssnar, arbetet man gjort har gjort skillnad.

Hennes företag drabbades av en översvämning i juni, vilket Mitt i Lidingö tidigare har berättat om.

– Då önskade jag att infrastrukturen för dagvattnet hade varit bättre. Men det finns nog ingen kommun som hade varit förberedd på ett sådant skyfall.

Katarina Palmstierna arbetar för organisationen Lidingö näringsliv, som fungerar som språkrör för öns företag. Hon hade gärna sett en bättre placering i årets rankning.

– Resultatet är bra, men det är att klart att vi hade hoppas på att gå upp något steg eller två. Vi är tävlingsmänniskor och tycker att näringslivet är otroligt viktigt.

Snabbare bygglov

Flera frågor i enkäten handlade om hur bra hjälp företagen får av kommun och politiker. Katarina Palmstierna upplever att det mesta Lidingö näringsliv föreslår till kommunen blir verklighet.

– Det är vissa parametrar som är mindre bra och andra som är mycket bra. Men politikerna lyssnar och vi har oftast samsyn och jobbar bra tillsammans.

Hon skulle dock vilja se lite fler och snabbare bygglov.

– Man måste kunna bygga om och bygga till för att företag ska kunna växa.

Det håller Daniel Källenfors med om.

–  Det är någonting vi jobbar på. Vi ligger bra i rankning jämfört med andra kommuner men jag delar den bilden.

Katarina Palmstierna vill också se fler arbetstillfällen och ett större utbud på ön.

– Vår vision är att man både ska kunna bo och arbeta på Lidingö och inte behöva åka över bron. Vi vill att allting som behövs i vardagen ska finnas här.

Sämre betyg för kommunala upphandlingar

Lidingö hamnade på plats 15 i rankningen av landets 290 kommuner 2021.

Det är samma placering som 2020 men betydligt högre än 2017, 2018 och 2019 med plats 45, 66 och 55.

Kommunen har fått högre betyg vad gäller dialogen mellan företag och beslutsfattare, vägnät och tåg samt information till företag.

Betygen har däremot sjunkit vad gäller konkurrens från kommunen, kommunens upphandling och hur företagen påverkas av brottslighet och otrygghet.

Källa: Svenskt näringsliv, Lidingö stad

Visa merVisa mindre

Undersökning som görs varje år

Varje år gör arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv en enkätundersökning om det lokala företagsklimatet i landets kommuner.

Enkäten skickas ut till företagare som får svara på frågor om hur förutsättningarna för att äga, driva och utveckla företag ser ut.

Därefter görs en rankning som dels baseras på enkätresultatet men också på statisistik från SCB och UC.

Visa merVisa mindre