Lidingö Fäktklubb växer så det knakar

Lidingö Fäktklubb drog igång verksamheten för knappt två år sedan och har redan 100 medlemmar. Med den nya fräscha lokalen i Baggeby hoppas man växa ännu mer.

  • Publicerad 07:00, 3 jun 2016

– Flottare än så här blir det inte!

Marcus Rönnmark är mer än nöjd med Lidingö Fäktklubbs nya lokal i Baggeby, och framför allt med de sex nya pisterna (banorna).

– De är tillverkade i Tyskland och gjorda av perforerad aluminium. Det gör att det inte blir ljusreflexer på golvet och därmed är det lättare att se träffar. Nu har vi riktiga tävlingspister, och det är bara fyra, fem klubbar i Sverige som har likadana.

För knappt två år sedan omstartades Lidingö Fäktklubb som länge legat i malpåse. Klubben har vuxit snabbt till cirka 100 medlemmar varav de flesta är barn och ungdomar i åldrarna 7–15 år. Vid nyår lämnade man lokalen i Klockargården och flyttade till Baggeby.

– Och nu har vi en alldeles egen klubblokal som vi kan använda när vi vill.

Lokalen var tidigare gympasal i Baggeby skola. Med hjälp av kommunen och fäktförbundet totalrenoverades salen.

– Vi började med att slänga ut gamla redskap som basketkorgar, plintar, bommar och ribbstolar, säger Marcus Rönnmark.

Ribbstolarna har lämnat plats för vapenställ med uppradade värjor och hyllor för masker. Väggarna är prydda med gamla floretter och värjor.

– Den äldsta är en svensk skolflorett från sent 1800-tal.

Marcus Rönnmark hoppas att den nya lokalen ska locka ännu fler att börja med fäktning.

– Vi vill åtminstone komma upp i 150 medlemmar.

Varför ska en ung kille eller tjej börja med fäktning?

– För komplexiteten, man använder både hjärna och kropp. Och så är fäktning en mix av traditionella och nya sunda värderingar. Man visar respekt för varandra och uppför sig bra på pisten.

Marcus Rönnmark säger att det nu är ett ”guldläge” att locka nya medlemmar.

– Ja, vilken pojke har inte fäktats med pinnar. I idrotten generellt i Sverige klagas det på hur svårt det är att rekrytera, man skyller på det stora utbudet och att barnen föredrar datorspel. Jag tycker det är bullshit! Det viktiga är att man har en bra produkt att erbjuda och kompetenta ledare.

Att tävla för att testa sina nyvunna färdigheter brukar ge en kick. Den gångna helgen var det tävlingspremiär för Lidingö Fäktklubb. Elva av de yngre fäkteleverna åkte till Åkeshovshallen för att delta i S:t Eriks-cupen.

De visade att Lidingö Fäktklubb redan är att räkna med. Allra bäst gick det för 10-årige Liam Pourmand som i hård konkurrens tog guld i miniorklassen.