Fjärde avhoppet den här mandatperioden för Liberalerna i Täby. Foto: Läsarbild Liberalerna Täby+ Magnus Svensson

Liberalernas toppnamn hoppar av

Gunnel Allard (L), vice ordförande i socialnämnden och gruppledare för Liberalernas partigrupp i socialnämnden, lämnar alla sina uppdrag hos Liberalerna.

  • Publicerad 11:13, 31 jul 2018

 – Det är tråkigt och vi beklagar att Gunnel lämnar oss. Men vi får hantera den här situationen så bra som möjligt både för oss och för Gunnel.  Hon väljer att lämna men det är sådant som händer inom politiska partier och det måste vi kunna hantera, säger Hans Ahlgren, gruppledare för Liberalerna, om Gunnel Allards avhopp.

 2016 lämnade tre kvinnliga politiker Liberalerna varav en var Eva Strand, dåvarande vice ordförande i socialnämnden. Alla tre gick till Moderaterna. Även Gunnel Allard lämnar Liberalerna för Moderaterna. Erik Andersson moderat ledamot i Täbys kommunfullmäktige hälsar Gunnel Allard välkommen till partiet via sin Twitter.

”Varmt välkommen till Moderaterna Gunnel Allard. Du behövs i Täbypolitiken och vi är glada att du fortsätter ditt engagemang hos oss Täbymoderater. Täby skulle bli fattigare utan din erfarenhet och kompetens”, skriver Erik Andersson.

Hans Ahlgren ser inget samband mellan de tidigare avhoppen och Gunnel Allards.

 – Jag kan inte göra några kopplingar till tidigare avhopp utan det här är som sagt sådant som händer inom politiska partier. Det är naturligt att man som politiker ser över sitt politiska engagemang inför val. Att Gunnel lämnar för Moderaterna var ny information för mig och inget jag kan kommentera, säger han.

Ingen stöttning från partiledningen

Det har varit problematiskt i Liberalernas partigrupp i socialnämnden, enligt Gunnel Allard, som var gruppledare i socialnämnden. Hon har upplevt att hon inte har fått den stöttning som hon hade önskat av partiets ledning. En debattartikel om boenden för äldre som inte var sjuka och behövde vård dygnet runt, utan för de äldre som inte ville bo själva längre, så kallade mellanboenden  publicerades tidigare i år utan hennes vetskap, blev det tungan på vågen.

– Det har varit stökigt  och i en socialnämnd ska det vara lugn och ro. Jag pratade med partiledningen men kände precis som de som lämnade 2016 att jag inte fick det stöd som man behöver som gruppledare. När artikeln publicerades kände jag att det var nog, helt enkelt, säger Gunnel Allard.

Gunnel Allard lämnar Liberalerna för Moderaterna, precis som hennes tidigare partikamrater gjorde 2016.

– Jag kände mig inte hemma i Liberalerna längre och kände ingen glädje längre. Det måste man göra som fritidspolitiker. Jag har arbetat nära Moderaterna inom socialnämnden och de står för en liberal politik som jag kan representera. Jag tror på allianspolitiken, det gör inte Liberalerna, det är därför som jag byter till Moderaterna.

Det kan uppstå meningsskiljaktigheter

Hans Ahlgren (L)

Hans Ahlgren (L) hörde av sig senare under dagen för att lämna en kommentar.

–  Vi erbjöd Gunnel det stöd som Gunnel sa att hon ville ha och upplevde att hon var nöjd med det,

– Vi driver socialliberal politik och då uppstår det meningsskiljaktigheter inom nämnden om man inte håller med oss i våra värderingar. Vi kommer fortsätta driva socialliberal politik inom socialnämnden i frågor som berör t e x äldre och funktionshindrade, det är viktigt for oss.

Har du en kommentar till att Gunnel Allard har uppelvt det stökigt i hennes partigrupp?

 – Det vill jag inte kommentera.