Liberalerna: ”Tillåt undantag från byggreglerna”

Tillåt undantag från bygglagen i dagens flyktingsituation. Det vill Liberalerna i Stockholms stad.

  • Publicerad 09:18, 8 dec 2015

I slutet av november gick den statliga myndigheten Boverket ut och efterlyste möjligheter till undantag i Sveriges byggregler vid dagens höga flyktingströmmar.

Det skulle bland annat göra det lättare att inrymma bostäder i tomma kontorslokaler eller på platser med buller som annars skulle förhindra bostadsbyggen.

Undantaget finns redan för naturkatastrofer men det skulle, genom Boverkets förslag, också gälla ”belastningar på landets krisberedskap” – alltså till exempel dagens flyktingsituation.

Nu ställer sig Liberalerna (tidigare Folkpartiet) i Stockholms stad bakom förslaget.

– Mot bakgrund av flyktingsituationen måste vi genomföra regelförenklingar. Regeringen bör temporärt undanta lagkrav som försinkar kommunernas arbete med att bygga, skriver oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Lotta Edholm tänker nu lägga en skrivelse i frågan till Stockholms kommunfullmäktige.

– Temporära undantag i reglerna är ett nödvändigt verktyg för att hantera flyktingsituationen, men blir också ett bra test för vilka regelförändringar som ger bäst effekt för att öka byggandet. Det är nödvändigt för att gynna tillväxten i Stockholm och Sverige, fortsätter Lotta Edholm (L).