Magnus Liljegren, ordförande i Liberalerna på Kungsholmen, tar strid för det omstridda konstverket på Kronobergsgatan. Foto: Paula Galantai / Johann Bernövall

Liberalerna tar strid för blå jättepenisen

Jättepenisen på Kronobergsgatan ska målas över om en vecka efter ett beslut från fastighetsägaren. "Farlig censur" menar Kungsholmsliberalerna.

  • Publicerad 09:47, 13 apr 2018

I flera år har Atrium Ljungberg låtit konstnärskollektivet Livet skapa på husfasaden. Det senaste verket målades i tisdags och är signerat gatukonstnären Carolina Falkholt. Det föreställer en blå erigerad jättepenis, vilket gett upphov till en intensiv debatt. Bland annat har Sverigedemokraterna i en debattartikel i Expressen tagit avstånd från verket som heter "Fuck the world".

I går meddelande Atrium Ljungberg att konstverket målas över om en vecka. Man hänvisar till "till de närmaste grannarnas intressen".

Nu går Liberalerna på Kungsholmen ut och tar strid för jättepenisen. Partiet lanserar kampanjen #rörintemin.

– Det handlar om att vi värnar yttrandefrihet, konstnärskap och frihet. Något som är grunden för vårat parti, säger Magnus Liljegren, ordförande för Liberalerna på Kungsholmen-Essingeöarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Sverigedemokraterna har ju gått ut och tagit tydlig ställning mot verket och det partiet är vår största motpart. Vi vill också vara tydliga.

Att fastighetsägaren hänvisar till grannarnas intressen ger Magnus Liljegren (L) inte mycket för.

– I mina öron låter det som en efterhandskonstruktion. Det borde man väl ha tänkt på innan man upplät väggen till konstnärer. Vi välkomnar att fastighetsägare upplåter plats för konst men de vill väl knappast ha en vägg som ingen uppmärksammar. De borde löpa linan ut och inte ta bort verket för att det inte faller några i smaken. Det blir en farlig censur, säger Magnus Lijegren och fortsätter:

– Självklart måste man respektera allas åsikter, men man måste också väga det mot ett allmänintresse. Många har tolkat in #metoo och hela cirkusen i Svenska Akademien i detta. Var och en får ha sina tolkningar men oavsett vad man tycker är den här diskussionen ett slags kvalitetsbetyg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ett tidigt skede gick Liberalerna ut och dementerade att den blå jättepenisen skulle vara en start på deras partikampanj. Något det skämtats om i sociala medier eftersom penisen kan liknas vid Liberalernas logotyp.

– Det var ett sätt att driva med oss själva, detta är mer allvarligt.