Jan Jönsson (L) kommer fortsätta leda partiet i Stadshuset trots att han motsatt sig partiets nya linje att ingå i en borgerlig regering, även om den behöver stöd av SD. Foto: Claudio Britos & Pekka Pääkkö

Liberalerna tappar medlemmar efter SD-beslutet

Liberalerna i Stockholm har redan förlorat medlemmar efter beslutet att partiet ska ingå i en regering, även med stöd av SD. Det uppger L-toppen Jan Jönsson som nu ska arbeta för att hålla SD borta från inflytande i Stadshuset.

  • Publicerad 15:54, 29 mar 2021

Några medlemmar hörde av sig direkt på söndagskvällen sedan Liberalernas partiråd ställt sig bakom partiledaren Nyamko Sabunis linje att arbeta för en borgerlig regering, även om den kräver stöd av Sverigedemokraterna. Under måndagen har flera liberaler i Stockholm valt att lämna partiet, enligt Jan Jönsson (L) gruppledare i Stockholms stad.

– Det är inga strömhopp men vi har redan tappat medlemmar på grund av det här beslutet, säger han.

Stockholmare lämnar partiet

En av dem som har valt att lämna partiet är Abdukadir Salad Ali i Järva, som utsett till Årets liberal 2020. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. Han har varit aktiv inom Liberalerna i Spånga-Tensta och i partiets Stockholmsstyrelse.

Kryssades upp från 43:e till sjätte plats

Inget samarbete med SD i Stadshuset

Jan Jönsson och Liberalerna i Stockholm var motståndare till partistyrelsens linje i regeringsfrågan, men det nuvarande socialborgarrådet har själv inga planer på att lämna partiet eller sin post.

– I Stockholm ser jag att jag kan fortsätta att fylla en väldigt viktig funktion i att hålla Sverigedemokraterna borta. Så länge som jag sitter här, och förmodligen även under mina framtida efterträdare, så kommer det inte vara aktuellt för Liberalerna att samarbeta med Sverigedemokraterna i Stadshuset, säger Jan Jönsson.

Ser du någon risk att partiets beslut kan kosta er väljare i Stockholm?

– Det kan det säkert göra men det kan nog gå åt olika håll. Vi vet att väljarna i staden är frihetliga och öppensinniga. De tror vi inte gillar ett samarbete med Sverigedemokraterna. Samtidigt har vi också haft väljare som inte har gillat januariavtalet och som nu ser en möjlighet till en borgerlig regering där liberalerna kan bli en grindvakt, som hindrar att en sån regering går i konservativ nationalistisk riktning. Det kan bli både och tror jag.

Regionrådet sitter kvar

Mitt i har även sökt regionrådet Anna Starbrink (L) som också har varit motståndare till att Liberalerna ska ingå i en regering som har stöd av Sverigedemokraterna. Via sin pressekreterare hälsar att hon kommer att fortsätta att representera Liberalerna i regionen som hälso- och sjukvårdsregionråd. I övrigt vill hon inte kommentera frågan.