PLANFÖRSLAG. Liberalerna säger nu också nej till att bygga en fotbollsplan i Fredhällsparken. Foto: Per Brandt

Liberalerna svänger om Fredhällsplanen

Centerpartiet får sällskap. Nu säger även Liberalerna nej till fotbollsplanen i Fredhäll. De vill att staden nu snabbutreder två alternativa platser.

  • Publicerad 14:09, 12 sep 2018

Den planerade fotbollsplanen i Fredhällsparken ska ersätta den som försvinner när staden ska bebygga delar av Stadshagens IP. Men förslaget har kritiserats från närboende och idrottsföreningar. Från politiken sida är det bara Centerpartiet sagt nej till förslaget och istället lämnat förslag på att utreda andra platser, som parkeringsplatsen vid Fyrverkarbacken.

Nu får de sällskap av Liberalerna. De kommer nu jobba mot förslaget att bygga i Fredhällsparken enligt Björn Ljung, (L) som också sitter med i stadsbyggnadsnämnden.

Partiet vill nu istället att staden utreder två platser på andra sidan Essingeleden, vid Konradsberg, något partiet förde fram innan platsen i Fredhällsparken blev aktuell.

Nytt besked öppnar för omstridd fotbollsplan

– Men då fick vi höra att de förslag vi tagit fram var omöjliga för att de ligger för nära Essingeleden, så då gick vi motvilligt med på förslaget i Fredhällsparken. Nu tycker vi att vi har fått en chans till eftersom Ellevio säger att det går att flytta den el-kabel som ligger i parken, men att det skulle, enligt de uppgifter jag har, kräva att fler träd tas ner. Då sa vi att nu får det vara nog, förklarar Björn Ljung.

Enligt stadsbyggnadskontoret håller de just nu på att utreda om Ellevios kablar under parken går att flytta och vilka konsekvenser det kan få.

Björn Ljung är självkritisk till att de inte satt ner foten tidigare, men kommer nu kräva att staden tar nya tag och inte går vidare med förslaget i Fredhällsparken när det ska behandlas i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag är lika skyldig som alla andra, men vi måste börja tänka mer på hur vi kan göra och planera för idrotten. Planen ska upp för antagande antagligen vid årsskiftet men då kommer vi föreslå att den återremitteras och utreds på nytt, säger han.

Enligt tidigare politiska löften får det inte börja byggas på Stadshagens IP innan en ersättningsplan är klar. Det innebär att de bostäderna försenas om Liberalerna får sin vilja igenom.

– Tyvärr blir det så, men vad ska man göra? Det hade varit ännu enklare att lägga planerna till exempel vid bussgaraget. Nu pågår ett detaljplanearbete där men den planen är inte klar. I detta läge får man kanske lyfta det ytterligare en gång, säger Björn Ljung.

Både L och C gick framåt i valet. Hur påverkar det era chanser att ändra beslutet kring fotbollsplanen?

– Vi vet inte än hur många mandat vi får i varje nämnd, det är komplicerat. Men att vi stärks betyder mycket för den här frågan.