Nu har Täbyborna sagt sitt. Liberalerna som historiskt har varit starka i Täby, fortsätter att tappa röster, enligt det än så länge preliminära valresultatet till kommunfullmäktige.

– Det är klart att jag är rejält besviken, vi tappar tre mandat och fyra procent. Här bär jag som gruppledare och kommunalråd ett stort ansvar, säger Hans Ahlgren (L).

Nedgången kunde man se redan förra valet, 2018, då Liberalerna tappade från 25,3 (2014) till 18,5 (2018). I år får de 14,5 procent av rösterna i den preliminära rösträkningen och tappar därmed fyra procentenheter.

Hans Ahlgren säger dock att han är glad över regeringsvalet.

– Trots besvikelsen lokalt i Täby är det glädjande att vi är kvar som ett liberalt parti i riksdagen, vilket var osäkert bara för några månader sedan. Nu hoppas vi såklart på ett regeringsskifte, säger han.

Fortsätter tappa röster

Tittar man tillbaka så har Liberalerna i Täby inte haft så lågt valresultat sedan 1998 då de fick 13,9 procent. Hans Ahlgren tror de tappar röster till moderaterna och socialdemokraterna.

– Det är svårt att säga varför vi tappar men jag tror att riksfrågorna också har spelat in lokalt. Många har haft svårt att ta ställning till vad man ska rösta på, säger han.

Alliansen behåller majoriteten

Han berättar att han under morgonen gratulerat både Erik Andersson (M) och Agneta Lundahl Dahlström (S) till resultaten, då båda partierna ökar. Imorgon, tisdag den 13 september, kommer allianspartierna att träffas.

Trots att Liberalerna tappar så behåller alliansen i Täby sin majoritet.

– Jag har textat med Erik Andersson under morgonen. Förutsättningarna finns för ett fortsatt samarbete. Men det blir en diskussion som vi påbörjar imorgon, säger Hans Ahlgren.

Du säger att du som gruppledare bär ett ansvar. Kommer du sitta kvar?

– Det blir i förlängningen en diskussion och ett beslut för valberedningen, medlemmarna och mig att ta ställning till. I nuläget får vi analysera resultatet, säger han.

Resultaten för 2022 är fortsatt preliminära.