Ny. Fredrik Ohls blev ny gruppledare för Liberalerna i vintras. Han är en av fem liberaler i Ekerös kommunfullmäktige. Foto: Privat/Lisa Halldén

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.

  • Publicerad 15:23, 4 jun 2020

Alliansens budget röstades igenom och vi har inte lyckats ta över makten.

Efter valet 2018 bildade Socialdemokraterna, Liberalerna, Öpartiet och Miljöpartiet Mälarökoalitionen. De blev därmed två mandat större större än Ekeröalliansen och hade en förhoppning om att kunna få till ett maktskifte.

Men det har de inte lyckats med. Därför beslutade Liberalerna på sitt medlemsmöte på onsdagen att de överger koalitionen.  

– Alliansens budget röstades igenom och nästan alla deras förslag röstas igenom. Vi tror inte att blockpolitik är rätt väg för att ta över makten. Därför ser vi ingen anledning att låsa oss, säger Fredrik Ohls, partiets gruppledare.

Han menar att det inte beror på någon sakfråga eller schism.

– Vi är ett mittenparti och vill inte gå så långt till vänster. Det här har diskuterat ett tag, men vi ville vänta så att vi hade medlemmarna med oss.

Fortsatta samtal

Han upplever att det fortfarande finns en bra dialog med de tidigare koalitionskollegorna.

– Det är duktiga politiker och vi kommer fortsätta diskutera, säger han.

Liberalerna lämnade Ekeröalliansen 2017. Att de nu lämnar koalitionen betyder inte att de går tillbaka till det tidigare samarbetet.

– Jag kan förstå om alla inte riktigt förstår. Men den gången handlade det om att vi var emot flyktingstopp, privatisering av Sanduddens skola och att vi inte tyckte att Moderaterna lyssnade på de mindre partierna.

För oppositionsrådet Hanna Svensson (S) kommer beskedet inte som en överraskning.

– Vi har haft det på känn, men det är jättetråkigt, säger hon.

Beskedet innebär att Mälarökoalitonen är helt upplöst.

– Hur vi ska samarbeta med de andra partierna ska vi diskutera. Vi kommer fortsätta samtala med Liberalerna i god ton, men det är klart att förtroendet är lite skadat, säger Hanna Svensson.

Mandatfördelningen

Moderaterna 11
Centerpartiet 3
Kristdemokraterna 3

Liberalerna 5
Socialdemokraterna 6
Vänsterpartiet 1
Miljöpartiet 3
Öpartiet 4

Sverigedemokraterna 5

Visa merVisa mindre

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14