Etapp 1 av upprustningen har väckt frågor om åtgärderna överensstämmer med detaljplanen. Foto: Johan Kristensen

Liberaler kräver paus i arbetet

Pausa renoveringen av strandpromenaden längs med Norr Mälarstrand. Det kravet framför Liberalerna. – Allt tyder på att det man nu gjort strider mot detaljplanen som faktiskt har ett starkt skydd för träd, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 10:30, 18 jun 2018

Det var på stadsbyggnadsnämndens sammanträde i onsdags som frågan om strandpromenaden kom upp på den politiska dagordningen. Liberalerna kräver nu paus i arbetet, bland annat på grund av att över 40 träd har fällts.

– Dessutom har man gjort det under en tid på året där fågellivet tar skada om man rör strandlinjerna. Så det har blivit totalfel och de som förlorar på det här är de människor som vill njuta av ett grönskande Norr Mälarstrand, säger Björn Ljung (L).

Partiet kräver nu att staden kontrollerar om åtgärderna som vidtagits verkligen stämmer överens med detaljplanen.

Folkliga protester

Arbetet har, som Mitt i Kungsholmen tidigare berättat, orsakat stora protester bland vanliga Kungsholmenbor.

– Generellt för all form av upprustning är att man gör det varsamt. Här har man istället gått fram som en bulldozer. Många jag talar med är ytterst upprörda över hur detta har skötts och vi tycker att man måste gå tillbaka och titta vad som egentligen har hänt, säger Björn Ljung.

Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, har tidigare sagt till tidningen att han känner sig lugn med att arbetet utförs på rätt sätt men har tagit initiativ till att stadsdelsnämnden ska ha ett extra möte med förvaltningen.