Lian, 2, försvann – förskolan märkte inget

Lian, 2 år, försvann från förskolan Störtloppets gård i Västertorp. – Vår son var borta i minst 20 minuter utan att någon på förskolan saknade honom. Det är fruktansvärt, han kunde ha blivit påkörd eller bortförd, säger mamman Hevin Güler.

  • Publicerad 14:47, 25 maj 2018

Måndagen den 7 maj märkte mamma Hevin Güler att hon hade ett missat samtal och ringde upp. Mannen som svarade sa att han han stod med en liten pojke, som hittats ensam på Skidskyttevägen, och frågade vart han skulle. Telefonnumret till Hevin hade han sett i kepsen som blåst av Lian.

Hevin ringde direkt till förskolan.

– Jag frågade först var Lian var, eftersom jag ville veta om de märkt att han var borta. Men de hade inte en aning om att han rymt. Den pedagog jag pratade med sa att Lian var ute och lekte på gården.

– När jag berättade vad som hänt sa pedagogen att han bara kan ha varit borta en kort stund.

De hade ingen aning om att han rymt. Den pedagog jag pratade med sa att Lian var ute och lekte på gården

Hevin Güler

Men senare samma kväll ringde en kvinna, som var den som hittade Lian ensam på Skidskyttevägen, nära förskolan. Hon berättade att hon lämnat hemmet fem i nio på morgonen och strax därpå sett en pojke springande i området.

– Hon hann i kapp honom när han var på väg att springa ut på Västertorpsvägen, där det kör bussar och lastbilar. Jag vågar inte tänka på vad som kunnat hända, säger Hevin Güler.

Bar upp pojken på trottoaren

Kvinnan har berättat att hon bar upp Lian på trottoaren, och följde efter honom för att se om han skulle leda henne till någon förälder. Men utan resultat. Kvinnan hade inte sin mobil med sig, och stoppade en man som hon bad ringa 112. Strax därpå hittade de alltså telefonnumret till föräldrarna i kepsen.

Hon hann i kapp honom när han var på väg att springa ut på Västertorpsvägen, där det kör bussar och lastbilar. Jag vågar inte tänka på vad som kunnat hända.

Hevin Güler

När kvinnan fick veta att pojken kom från Störtloppet gick hon dit med honom. Klockan var då lite drygt tjugo över nio.

– Lian var alltså borta från förskolan i minst 20 minuter, utan att någon saknade honom. Det är inte en kort stund, utan oacceptabelt, säger Hevin som anmält det hela till Skolinspektionen.

Hevin Gülers 2-årige son tog sig ut från Störtloppet helt obemärkt. Mamma Hevin Güler är starkt kritisk till förskolans agerande både under händelsen och efteråt.

Förskolan Störtloppet, ligger i Västertorpsskolan. Kristina Fahlberg, förskolechef, beklagar det inträffade.

– Vi är jätteledsna och chockade. Det här får inte hända.

Hur kom han ut?

– Det pågår en utredning, så jag kan inte svara på det. Men det troliga är ju att någon glömt att stänga grinden, säger Kristina Fahlberg som berättar att man nu låst en av gårdens två grindar för att ha större uppsikt på gården.

– Dessutom har barnen numera alltid västar på sig ute på gården, säger hon.

Vad säger du om uppgifterna om att barnet var borta i minst 20 minuter – utan att någon märkte det?

– Jag vill inte säga något om det. Det här ska utredas från alla håll, där vi går igenom vem som varit var vid vissa tidpunkter.

Men var det mycket vikarier eller turbulent den här morgonen?

– Nej, det var det inte, säger hon.

Hevin Güler har tagit sin son från ur förskolan efter det inträffade.