Annike Wahlberg Brenden och sonen Liam. Foto: Pia Bispo

Liam, 4, rymde från förskolan efter en kvart

I tisdags rymde ett barn från en förskola. Nu framkommer det att ett annat barn rymde från en annan förskola i Huddinge för en månad sedan. – Jag ville säga hej då till mamma, säger Liam, 4 år. En knäckfråga är hur höga staket som förskolorna har – på Albatrossen kan Liam öppna grinden själv.

  • Publicerad 15:19, 24 maj 2018

Det var i tisdags som en fyraårig flicka rymde från förskolan Falken i centrala Huddinge och var borta i 20 minuter innan hon hittades.

Både den gången, och när fyraårige Liam Wahlberg Brenden rymde från Albatrossen i Sjödalen i mitten av april, slutade det bra.

Liam hade, precis som flickan vid Falkens förskola, klättrat över staketet. Han var på väg mot sin mammas jobb i centrum när en granne till familjen hittade honom.

– Jag ville säga hej då till mamma, säger Liam.

Hans mamma, Annike Wahlberg Brenden, berätar att hon lämnat sin son vid 6:30 på morgonen. En kvart senare hade han rymt.

– Han ville säga hej då igen. Efteråt blev alla förtvivlade, både jag och pesonalen och min son reagerade också. Direkt efteråt blev det så klart en förtroendekris och jag skuldbelade mig själv som förälder, att jag borde ha stannat kvar, eftersom att han var mammig. Sedan lugnade jag ner mig, säger Annike Wahlberg Brenden.

Hon är tydlig med att hon har fullt förtroende för personalen.

– Jag är otroligt nöjd med förskolan, dess personal och deras agerande vid händelsen. Men politikerna och Huge (Huddinge samhällsfastigheter, red. anm.) måste ta ansvar för säkerheten. Staketen måste bli högre. Med de stora barngrupperna som är i dag kommer det här säkert hända flera gånger, säger hon.

På nya förskolor är staketen cirka 1,20 meter höga. På Albatrossen är staketet 1,05- 1,10 högt, där Mitt i mäter vid en av grindarna.

När Mitt i kommer till Albatrossen visar Liam att han kan öppna grinden själv. En man som kommer för att hämta ett barn haspar inte heller igen den extrahasp som finns.

Flera föräldrar som Mitt i träffar utanför Albatrossen tycker att staketet måste bli högre.

Monica Wiklund är tillförordnad förskolechef på Albatrossen. Hon säger att förskolan utvärderat händelsen när Liam rymde. Dagen då han rymde hade förskolan precis ändrat sina morgonrutiner.

– Vi har säkerställt våra rutiner så att det här absolut inte ska hända igen. 
Vi kommer också att se till att staketet blir högre och att grindarna ändras så barnen inte kan öppna själva. Sedan är det mycket viktigt att föräldrarna stänger grinden och haspar med kedja, säger Monica Wiklund.

Fakta

Förskolor betalar nya staket själva

Två barn har rymt från förskolor i Huddinge under 2017 och 2018.
Ett barn rymde från Albatrossen i Sjödalen i april i år, där staketet är cirka 1,05 högt.

På förskolan Falken i centrala Huddinge rymde en flicka i tisdags. Där är staketet 1,20 högt, enligt förskolan, men kan sjunka ner på vissa ställen. Enligt en förälder som mätt är staketet 1 meter där denne mätte.

Enligt Huddinge samhällsfastigheter (Husf) får förskolorna själva betala för att höja staketet. Förskolan kan också be Husf att flytta på de sneda ”stöttepinnarna” som sitter på insidan av gamla staket, så att de hamnar på utsidan och då minska risken för att ett barn använder dem för att klättra över staketet.

Förskolorna uppmanar också alla föräldrar att stänga grinden helt – inklusive den extra hasp som sitter på grinden för att försvåra för barn att öppna grinden själv.

Nästa år planerar alliansen i Huddinge att höja förskolepengen för att till exempel få mindre barngrupper.

Visa merVisa mindre