I hallen ligger 13-åriga cockerspanieln Melvin och vilar i sin hundkorg. I kakelugnen sprakar elden och in till höger ett helt rum med tomtar och andra julprydnader till salu.

Den 15 november var det ett år sedan Hemma hos Annika slog upp portarna i Ängby slott. Det är Annika Magnusson som tillsammans med sin son Martin bedriver kafé, restaurang och inredningsbutik här.

– Min vision är att det ska vara som ett hem, mysigt och villkorslöst, säger Annika Magnusson.

LÄS ÄVEN: Klart: Här är Ängby slotts nya hyresgäst

Tidigare drev de en nätshop och inredningsbutik i Täby, men fastnade för Ängby slott när fastighetsägaren Stadsholmen annonserade att de sökte efter en hyresgäst med målet att slottet, som då stått tomt i många år, ska vara öppet för allmänheten.

– Det är aldrig någon som bedrivit verksamhet här, tidigare var det scouter, Lottakåren och civilförsvaret som brukade ha möten här, säger hon.

Slottet lever vidare

Annika Magnusson vill att gästerna ska få en upplevelse när de kommer till slottet. Hon har anordnat högläsning för barn, konstutställningar och gräddat våfflor utomhus.

– Jag tycker jag har lyckats skapa mycket av det jag tänkt och den känsla jag vill ha. Men jag skulle kunnat ha gjort mer om det inte var för corona. Om det lugnar ner sig till våren planerar jag anordna allsångskvällar där vi grillar tillsammans, säger hon.

Slottet är över 300 år gammalt, och mycket av historien finns välbevarad i väggar och golv. Tar man stentrapporna upp till övervåningen möts man av en sal med ett vackert stucktak, gjord av en italiensk stuckatör somockså utfört arbeten på Drottningholms slott i början av 1700-talet.

Annika Magnusson säger att det är många gäster som frågar om slottets historia, och hon är själv övertygad som att det finns energier här som ger avtryck.

– Jag har fått höra att det förut bodde en familj här med sex barn och en hund, och ibland hör jag dem här, hur de tisslar och tasslar. Flera gamla Ängbybor har frågat om jag sett frun som brukade vinka från fönstret, och det har jag. Men de är snälla, och jag tar alltid hänsyn till den andra dimensionen.

Coronaanpassad miljö

I matsalen har några gäster satt sig med varsin kopp kaffe. Sedan coronapandemin bröt ut har Annika Magnusson behövt tänka om, med avstånd mellan borden och möjligheten att sitta utomhus trots att temperaturen börjar gå ner.

– Jag har bestämt mig för att ha julbord eftersom många har frågat om det. Men man får max vara sex personer runt bordet, och sällskapen går ensamma in i bufférummet med spritade händer och handskar. Folk har lärt sig att hålla avstånd, men det är en tuff tid för alla företagare.

Första advent kommer hon tillsammans med Norra Ängby trädgårdsstadsförening sätta ut marschaller längs med allén ner mot Ängby torg, och ordna korvgrillning.

– Jag jobbar för att det ska bli en oas på sikt. Jag gör det här med hjärta och för att få folk att stanna upp i sin tillvaro.