Letade upp unga kvinnor på Tyresöbussar – tog deras mobiler

Han stal mobiltelefoner från unga kvinnor som han hittade under bussresor i Tyresö. I två fall slog han till på bussen. I två andra fall följde han efter Tyresöborna. Nu har mannen dömts till fängelse för rån, grov stöld och försök till rån.

  • Publicerad 14:11, 6 dec 2019

Första fallet var i mars.

En Tyresöbo i 20-årsåldern kliver av bussen i Krusboda och promenerar ensam på väg hem när någon tar tag i hennes axlar och drar henne bakåt. En maskerad man håller en hand över hennes mun.

– Telefonen! Ge mig telefonen så släpper jag dig, säger han enligt förhör.

När han får telefonen springer han därifrån.

Kvinnan upplever det som att mannen har följt efter henne från bussen.

Följer efter flickor

En månad senare promenerar en tonåring i Trollbäcken på väg hem från bussen med en kompis.

Under promenaden märker hon hur hennes telefon glider ur hennes ficka. Hon vänder sig om och ser att det är en man från bussen som har tagit telefonen, enligt domen.

Hon ser sedan mannen igen efter att ha åkt runt och letat efter honom tillsammans med en kompis och en förälder. När hon konfronterar honom springer han därifrån.

Knappt en månad senare – i maj – sitter en tredje ung Tyresöbo på en buss i Tyresö när en man försöker ta hennes mobiltelefon som hon håller i handen.

– Vad håller du på med? skriker kvinnan, enligt förhör.

Mannen försvinner ut genom dörren utan telefonen.

Stjäl av sovande resenär

Sommaren går. I oktober slår mannen till igen, enligt tingsrättens dom.

En Tyresöbo i 20-årsåldern somnar på bussen på väg hem. När hon vaknar är hennes mobiltelefon borta som hon höll i handen.

Bussens övervakningskamera fångar en man som stjäl den.

Här går mannen ut från bussen med den sovande kvinnans mobiltelefon. Foto: Polisens förundersökning

I torsdags dömde Nacka tingsrätt mannen för de fyra brotten. Mannen är i 20-årsåldern och bor i Tyresö.

Han döms till 1 år och 8 månader i fängelse för ett rån, två fall av grov stöld och ett försök till grov stöld.

– Det är ett speciellt ärende med ett väldigt tydligt modus. Han har gett sig på unga kvinnor på väg hem, stulit deras telefoner som de har haft på sig och det har skett väldigt lokalt i Tyresö, säger åklagare Marika Hoppe.

Säger sig vara oskyldig

Mannen säger sig vara oskyldig. Han menar – till skillnad mot tingsrätten – att det inte är han som syns på övervakningsfilmerna.

De två händelser som skedde på bussar fångades på film. I de andra fallen ses mannen gå av samtidigt som de kvinnor som sedan blir av med sina mobiltelefoner.

– Polisen tog in övervakningsfilmer från bussarna och spårade vilka SL-kort som använts och gjorde sedan en husrannsakan hos den här personen. Då hittades kläder som stämmer överens med kläderna som gärningsmannen på filmen har, säger Marika Hoppe.

Domen går att överklaga till den 27 december.