Rödabergsskolan har en gemensam temadag om hållbara relationer. Foto: Maja Brand

Lerfigurer och Trump-murar ska ge bättre stämning på skolan

En ensam handdocka, Trump-murar och en vinnarskalle till lergubbe. Rödabergsskolans elever har skapat figurer på temat "hållbara relationer".

  • Publicerad 16:15, 27 feb 2017

Förra veckan var det temadag i Rödabergsskolan. Beroende på ålder fick barnen jobba med "hållbara relationer" på olika sätt. Sedan vårterminens start har högstadiet en klass för nyanlända och skolan har en parallell årskurs 7 – 9 med tvåspråkiga elever. Dessutom har man en engelsk parallell i årskurs 1 – 9. Totalt finns runt 75 nationaliteter finns representerade på skolan

Förstaklassarna tillverkade handdockor och spela små scener för förskolebarnen. I grupper på tre fick barnen komma på en lösning till ett givet problem.

– En docka hade tappat sitt gosedjur på tåget och då fick han en ny nalle av en kompis, säger Erik Wester.

– En annan docka hade inga kompisar. Då kom en annan och frågade om han ville med och spela basket, säger klasskompisen Edith Odeborn.

Förstaklassare. Fr.v. August Linnefall Kangro, Erik Wester, Yilin Zhang, Edith Odeborn, Carl Hessen Wallqvist Foto: Maja Brand

Åttorna gjorde lerfigurer med olika identiteter.

– Jag har gjort en vinnarskalle med en bandyklubba, han är lite som jag, säger Xerxes Hellman.

När eleverna gjort figurerna så fick de diskutera normer, något de själva hade önskat inför temadagen.

– Vi har bland annat pratat att man inte ska placera in folk i fack eftersom det kan skada. Det är bra och viktigt att man tar upp sådana frågor i skolan, säger Astrid Raby.

Fernando Martins & Mihana Ito Foto: Maja Brand

Bland elevernas verk fanns även många murar.

– Man märker verkligen att de är påverkade av Trump och medier. Även de yngre barnen pratar om amerikanska valet och vad som ska hända nu, säger Malin Levelius, biträdande rektor på Rödabergsskolan.

Klasskompisar i åttan: Alex Lönner, Uma Taimalie och Xerxes Hellman och Astrid Raby. Foto: Maja Brand

– Det här är ett bra tillfälle att gå mer på djupet och prata om till exempel migration eller hbtq-frågor. Vi snuddar ofta vid ämnena i vardagen men nu får alla tid att utveckla sina idéer och resonemang, säger Chris Stayne, bildlärare.