Leo har misstänkt coronasmitta: ”Fick rådet att ta t-banan”

Vården borde skydda allmänheten från corona-patienter bättre, tycker Leo Ahmed som själv misstänks ha corona. Flera gånger rekommenderade vården honom att åka kollektivt. Leo har inte lytt utan har tagit taxi.

  • Publicerad 09:30, 3 apr 2020

Leo Ahmed, Akallabo och tidigare varit förtroendevald politiker för Vänsterpartiet i Stockholm, insjuknade den 9 mars.

– Jag mådde jättedåligt. Jag hostade, hade feber, ont i halsen och ont i kroppen, och jag var väldigt illamående, säger Leo.

Sent på natten, efter att ha ringt 1177, åkte han till sjukhuset S:t Göran.

På sjukhuset konstaterades att han troligen drabbats av coronaviruset.

Vården bedömde att han inte var värre däran än att han kunde åka hem och hålla sig hemma och vila.

Leo Ahmed fick rådet av vården att åka kollektivt hem från sjukhuset. Foto: Privat.

Han berättar att han fick rådet att åka kollektivt till hemmet i Akalla.

– Jag gick till t-banan och såg att det var fullt med människor, verkligen fullt.

Leo Ahmed vågade inte att utsätta andra för viruset utan valde att ta en taxi.

– Jag tänkte att smittrisken i en taxi är mindre än i en tunnelbana. I taxin hade jag handskar och två halsdukar på mig, halsdukarna hade jag över munnen. Jag satt tyst hela resan och pratade inte med föraren.

Hör till riskgrupp

För Leo är coronaviruset extra allvarligt eftersom han hör till en riskgrupp.

Efter det första besöket behövde göra ett återbesök på sjukhuset. Även den här gången undersöktes han i coronatältet i anslutning till sjukhuset och blev sedan hemskickad för att vila hemma. Enligt Leo Ahmed fick han ytterligare en gång rekommendationen att åka kollektivt hem – det fanns inga sjuktransporter. Han skulle hålla två meters avstånd till andra.

– Det går inte att hålla två meters avstånd när det är fullt med folk i tunnelbanan. Det kanske fungerar om klockan är tolv på natten. Läkaren förstod mig och beklagade men sa att det finns inget alternativ. 

Tog eget beslut

– Hela det här momentet var väldigt obehagligt. Jag söker vård för att jag mår väldigt dåligt, jag är väldigt rädd, jag ligger i riskgruppen. Å andra sidan måste jag stå där och göra valet själv, jag fryser och hostar. Jag betalar skatt men jag har inte ens rätt till en sjuktransport. Och jag vill inte smitta en massa folk.

Även den här gången valde han att ta en taxi, med handskar, dubbla halsdukar och utan att yttra ett ord till föraren.

– Jag tyckte synd om taxiföraren, säger Leo om vad han tänkte.

Missade ett prov

Tältet som Leo Ahmed fick sitta och vänta i tillsammans med ett tiotal andra coronasjuka personer.

Tillbaka hemma i Akalla blev han kontaktad av vården. Han var tvungen att åka tillbaka till sjukhuset en tredje gång, ett prov hade missats. Rådet var åter att åka kollektivt, men Leo beställde en taxi, till och från sjukhuset.

Varför skriver inte Region Stockholm ett avtal med ett taxibolag som får utföra de här resorna?

Leo Ahmed

Leo Ahmed har ett läkarintyg där det står att han ”är exponerad för coronavirus” och att han inte får arbeta tills han är helt symtomfri. Han tycker resorna till vården borde organiseras på ett annat sätt.

– Varför skriver inte Region Stockholm ett avtal med ett taxibolag som får utföra de här resorna? Taxibilarna kan exempelvis utrustas med plexiglas mellan chaufför och resenär för att skydda föraren.

Enligt Region Stockholm finns det sjuktransporter för coronasmittade patienter: ”Det finns dedikerade (särskilda) sjuktransportenheter i drift mellan klockan 09 och 21 veckans alla dagar för transport av patienter med bekräftad covid-19″, säger Region Stockholms chefläkare, Patrik Söderberg.