Under flera år har kommunen har fått in felanmälningar och klagomål om den orangea lekplatsen på Täby torg. Lekplatsen byggdes i samband med torgets invigning 2015.

Nu är beslutet fattat – lekplatsen rivs.

– Det är såklart tråkigt när något man trodde skulle fungera inte gör det. Det är svårt att ha en lekplats bredvid en nattklubb, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Rivs i höst

Beslutet att riva lekplatsen tas eftersom den använts som toalett av förbipasserande på kvällstid. Men även på grund av att det blivit problem med den orangea ytan som på flera ställen har lossnat och gått sönder.

– Vi har gjort en del lagningar som varit garantiåtaganden, och haft extra städ på platsen under somrarna, säger Marlene Sjönneby, parkchef på Täby kommun.

Tanken är att lekplatsen rivs redan i november i år.

– Det är en prioriterad fråga då vi under en lång tid strävat efter att få torget mer levande och grönt. Det kändes mer aktuellt när vi konstaterat att lekplatsen regelbundet har använts som pissoar, säger Erik Andersson.

Nu har kommunen andra planer för platsen. Till en början med vintertema: med ljusinstallation och granar.

Under våren ska kommunen sedan skapa ett grönt område med perenner, buskar och träd och fler sittmöjligheter.

– Vi hoppas vi kan få till hängmattor eller hammockar på platsen, säger han.

I april kan arbetet vara igång.

– Vi vill skapa en ängsyta som alla kan ta del av i kommunen, en tillfällig växtbädd. Vi ser att det har fungerat på andra torg, säger Marlene Sjönneby.

Vad som ska vara på ytan permanent vet kommunen ännu inte. Men förhoppningen är att beslut tas om ett till två år.

Vill se mer torghandel

Mer liv på torget har det talats om länge, men det tar tid. Detta beror delvis på byggtekniska problem berättar Erik Andersson. Nu hoppas han dock att det tar fart igen.

– Det nya cafét öppnade upp i den svarta paviljongen i somras och vi kommer ha flera evenemang på plats. Men vi vill se mer torghandel, som foodtrucks och grönsaksstånd, intresset har dessvärre varit svagt, men vi jobbar på det, säger han.

Läs även: Nu blir det äntligen liv i svarta lådorna på torget

Hur ska ni hindra att platsen inte används som toalett även i framtiden?

– Det kan vi inte hindra, men det är inte lika lätt att gömma sig bakom en hängmatta, säger Erik Andersson.