Lekfullt i fredens tecken

På Vasaskolan i Djursholm har ett internationellt läger i fredens tecken ägt rum. Hit kom 11-åringar från hela Världen för att både lära av varandra och leka lekar.

  • Publicerad 16:00, 27 jul 2017

Sång och musik hörs från skolgården på Vasaskolan i Djursholm fast att det är sommarlov för skolbarnen. Hit har ett internationellt fredsläger flyttat in och 46 stycken 11-åringar från 12 olika länder är här och skaffar vänner för livet.

Lärande lekar

– Huvudsyftet med en barnby är att deltagarna ska få lära sig av varandras kulturer och skaffa vänner från andra länder men även att lära sig om ämnen som mänskliga rättigheter, miljöpåverkan och hur livet kan vara för de med olika funktionshinder, säger Saga Forslind som är stabsmedlem på barnbyn.

Barnbyn är organiserat av en fredsutbildande förening som heter CISV och har en slogan som är, Building global friendship. CISV finns på över 200 platser i Världen och det arrangeras flera barnbyar runt om varje år.

CISV, Brasilien – Ohanna Figeiredo till höger.

Till Danderyd har delegationer kommit från Filippinerna i öst till USA i väst och flera länder däremellan, Brasilien bland annat. Den brasilianska ledaren Ohanna Figeiredo är här med fyra barn från staden, Belo Horizonte. Hon tycker att den svenska sommaren är alldeles för kall.

Gemenskap över gränser

– Det är ett fantastiskt läger organisationsmässigt och maten är fantastisk. Barnen är superduktiga och har verkligen hittat en gemenskap. De lyssnar bra och är även med i diskussioner, även de som inte pratar så bra engelska, säger Ohanna Figeiredo.

Mitt under lägret anordnas en Open day där de olika delegationerna visar upp saker från sina länder och bjuder på saker att äta till de som kommer dit. Bland annat kommer värdfamiljer som tar hand om ett par barn under en helg.

Utvärderingshelg

Ledarna utvärderar då lägret och ser till att de är på rätt spår i fredsutbildningen.

– I de flesta moment som vi gör är aktiviteterna uppbyggda under lekfulla former, sedan diskuterar vi vad vi lärde oss och varför. Det kopplar vi mot hur det ser ut i Världen idag, säger Saga Forslind.

Mänskliga rättigheter

Saga berättar om en lek om mänskliga rättigheter. Barnen delades in i samhällsgrupper och yrken och skulle agera efter det. Vissa hade inte vatten eller utbildning och andra kunde sko sig på någon annans tillgångar.

– Barnen går in i leken med olika förutsättningar och det är viktigt att prata om hur det upplevdes för var och en. Det tar man sedan lärdom av och får upp ögonen på att det är så här det ser ut i vår Värld.

Nu har delegationerna lämnat Djursholm men tomheten efter att ha levt med varandra i en månad finns kvar.

Fakta

Det här är en barnby

Village (barnby) är ett fyra veckor långt läger för 11-åringar från olika länder. Att vara med på Village (barnby) är ett stort äventyr och en unik lägerbaserad upplevelse.

Dagarna fylls av olika lekar och aktiviteter där alla deltar tillsammans. Syftet är samarbete, interkulturell förståelse, kommunikation och vänskap.

CISV arrangerade sitt första Village (barnby) redan 1951, samma år som CISV Sweden bildades.

Källa: www.cisv.se
Visa merVisa mindre