Leif-Ivan köpte 100 bilar och grannarnas villor - ”Jantelagen är en hemsk sjukdom”

Jantelagen är hans värsta fiende. Affärer hans bästa vän. Superentreprenören och Tullingebon Leif-Ivan Karlsson har rott iland ett nytt skrytprojekt: Sveriges största museum för amerikanska 50-talsbilar. Men det är inte bara pengar som driver miljonären.

  • Publicerad 21:05, 18 okt 2015

Om det är dolt nummer, kan det vara från polisen. Då måste jag svara.

LÄS ÄVEN Leif-Ivan Karlsson om köpet av M/S Birger Jarl på Södermalm: ”Ska vara på allas läppar"

”Tjena Torbjörn. Du, jag är väldigt upptagen här… men det är allt du någonsin har drömt om i siffror. Jag ringer dig sen”. Leif-Ivan lägger ifrån sig mobiltelefonen, ursäktar sig med att ”ett missat samtal kan vara en missad affär” och fortsätter rundvandringen i den tre våningar stora lokalen i Bovallens industriområde.

Muséet, som visar amerikanska bilar från 50-talet, öppnade i juni och har redan haft över tusen besökare. De omkring hundra bilarna är Leif-Ivans egna, alla inköpta under ett års tid.

– Det här är ett museum i världsklass. Det är en turistattraktion, upprepar han om och om igen, samtidigt som han klappar på bilarna, hans ”älsklingar”.

Privat samling

Telefonen igen. ​”Bengan, vi måste höras sen”.

– Var var jag nu? Jo, här har vi en ovanlig Rumbler. Och den här har gått 3 000 mil. Den här är fin, den har gått 6000 mil. Och den här hittade jag i ett garage i Texas. Den här finns det bara tre av i hela Sverige, det är mycket häftigt.

Muséet måste inte gå med vinst. Bilparken är Leif-Ivans privata samling, även om vissa bilar är till salu.

– Men det är så många i världen som vill se de här fina, unika bilarna. Så jag bjuder på det.

Telefonen. ”Skulle du sälja nåt till mig eller? Ring tillbaka om nån timme”.

– Om det är dolt nummer, kan det vara från polisen. Då måste jag svara, konstaterar han allvarligt.

Vågar sticka ut

Den för dagen barfota Tullingemiljonären har dragit på sig ett antal polisanmälningar genom åren, inte minst från närboende. Ibland har festmusiken varit för hög, eller så har båten gjort för många knop. Men allt är ett resultat av att han vågar sticka ut, åtminstone enligt honom själv.

– Det är väldigt besvärligt för företagare, för man får inte tjäna pengar. Jantelagen är en hemsk sjukdom. Jag blir polisanmäld tre gånger per år.

Telefonen. ”Hallå ja, jag sitter lite upptagen, vem var det du sa skulle komma förbi?”

– Var var jag någonstans… Jo, jag köpte upp två av husen bredvid vårt, för att bli av med klagomålen. Nu har jag sagt till våra hyresgäster att jag kommer spela hög musik ibland när vi druckit lite vin. Det är bara att bita ihop.

Festliga affärer

Party och karaoke är Leif-Ivans melodi, särskilt i affärssammanhang. Han ”kör som de gör i Japan”.

– Kan man inte ha party tillsammans, kan man inte göra affärer. När man super, kommer sanningen fram.

Så en nykterist kan inte göra affärer med dig?

– Nej, det har du fan rätt i. Men skriv inte det. Vill ni ha kaffe förresten?

Leif-Ivans fru Susanne ringer. Hon är på Ikea för att handla saker de behöver till att skruva upp fler 50-talsprylar på väggarna. Trettio år tillsammans, men fortfarande kära. ”Hej älskling. Vad ska vi äta till lunch? Ska vi ta sallad? Ska du ringa till…? Jag ringer. Pusspuss!”.

– Ja, vi är dödskära. Enda gången hon blir arg på mig är när jag genar i rondeller. Ursäkta, jag måste bara ringa pizzerian.

”Hallå? Ja, jag vill ha en sallad, men med extra mycket skinka och ost. Och inte såna där gula majsgrejer och äckliga tomater”.

Arbetsnarkoman

Trots artros i knäet far Leif-Ivan runt som en av kulorna i hans många flipperspel.

– Jag är superentreprenör och arbetsnarkoman. Min fru säger att jag har damp. Det är svårt att bromsa. Jag borde ta det lugnare, jag är hjärtsjuk och har artros i knäet, men det är svårt. Man får bita ihop.

Tullingekändisen har deltagit i ett antal tv-produktioner, bland annat i kanal 5:s programserie Svenska miljonärer. För tillfället spelar TV 3 in en dokusåpa om Leif-Ivan och hans familj, som kommer att sändas i höst.

– Jag är mycket i fokus. Det är något slags bevis på uppskattning. Jag fick bara skäll när jag växte upp, inget beröm.

Är du stolt över dig själv i dag?

– Nej. Det är väl därför jag kämpar och fortsätter.

 

Leif-Ivan

Familj: Fru, tre barn och två barnbarn, två hundar och ett antal fiskar som alla heter Robert.

Bor: Fyravåningshus på 700 kvadratmeter på Örnberget i Tullinge. Bor i Florida under vinterhalvåret.

Bakgrund: Uppväxt ”i en sossefamilj” i Överkalix.

Gör: Entreprenör inom fastighetsbranschen, med inriktning på att förädla olika fastigheter som sedan säljs. Leif-Ivan har totalt 40 anställda inom olika bolag. Han ligger bland annat bakom upprustningen av Sätra centrum.

Aktuell: Öppnat bilmuseum för amerikanska 50-talsbilar i Bovallens industriområde i Tumba.

Visa merVisa mindre