De här fiskarna fångade Tomas Ahlund på film under sin promenad längs Bällstaån. Foto: Läsarbild Tomas Ahlund

Lax i Bällstaån? Tomas från Lilla Alby fångade fiskar – på film

Tomas Ahlund trodde knappt sina ögon när han såg vad det var som lojt simmade vid ytan under Bällsta bro. – Ingen kunde väl tro att det finns fisk i den här sump-ån? Nyheten överraskar experterna.

  • Publicerad 16:02, 20 okt 2016

Tomas Ahlund bor i Lilla Alby och var på torsdagen på promenad i området när han plötsligt fick syn på något märkligt som låg precis intill vattenytan vid Bällsta bro.

– Jag älskar att fiska och såg ju att det var en fisk. Jag tänkte först att det var en gädda som låg och lurade, berättar Tomas.

Han är kock till yrket och kunde snart avgöra vad det var som sävligt simmade runt i ån.

– En lax, inga tvivel om det! Jag är ingen laxexpert men jag tror det är laxöring.

Tomas tog upp mobilen och började filma. Plötsligt dök ännu en lax upp. Synen gjorde honom paff.

– Ingen kunde väl tro att det finns fisk i den här sump-ån. Jag har inte hört någon som sett det i alla fall. Frågan är ju hur de tagit sig in hit?

Någon laxmiddag blir det dock inte ikväll.

– De såg ganska dassiga ut, så nej tack.

På Stockholm Vatten tas nyheten emot med stor glädje.

–Jag blir väldigt glad när jag hör det här! Och lite överraskad också. Det här är ett förorenat vattendrag, snudd på det sämsta vi har i Stockholm, säger Fredrik Erlandsson, limnolog på Stockholm Vatten.

Senast man provfiskade i Bällstaån var 2014.

– Det var med väldigt nedslående resultat, det var inte det minsta liv i vattnet. Vi tog till och med om testet, men med samma resultat, berättar Fredrik Erlandsson.

Han har ett par olika teorier kring hur fisken kan ha hittat hit, kanske hör den hemma i fiskrika Lillsjön i Bromma?

Att de två firrarna som Tomas Ahlund filmade inte var i piggaste laget är det ren och skär fiskelycka, anser Fredrik Erlandsson.

– Bara att de är där är väldigt positivt!

Och det är faktiskt inte bara i Bällstaån som det är drag under ytan.

Under augusti har djur- och växtlivet kring Golfängarna och Lötsjön inventerats. Ett annat kanske lite otippat fisknäste är Lötsjön. Vid en inventering i augusti drogs 581 fiskar upp ur plurret. Främst abborre och mört, men också tre gäddor. Den största firren vägde drygt tre kilo.

Men ingen idé att gå ut med spö – det råder strikt fiskeförbud i Lötsjön.

 

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40