Lawen tar över Löfvens plats

Lawen Redar gick med i SSU när hon var tretton år. Nu drygt tio år senare tar hon plats i riksdagen och representerar socialdemokraterna i Justitieutskottet.

Hon kommer till intervjun lite sent och med telefonluren tryckt mot örat.
– Det är många som hör av sig och gratulerar. Det är viktigt för mig att svara, säger Lawen Redar.
Sedan det blev känt att hon blir riksdagsledamot för socialdemokraterna har Lawen Redars mobil, mejl och facebook-sida översvämmats av meddelanden från alla möjliga håll.
– Det har till och med
varit en nyhet i medier i irakiska Kurdistan, säger Lawen Redar.
Men för Lawen Redar innebär hälsningarna samtidigt någon sorts press också.
– När folk skriver: Det känns bra att ha dig i riksdagen, förstår jag att de har stora förväntningar på mig, säger Lawen Redar.

När Norra Sidan träffar henne kommer hon direkt från riksdagen där hon har lyssnat på Stefan Löfvens (S) regeringsdeklaration.
– Jag är en sån politiknörd. Idag är det som julafton för mig. Jag har knappt sovit någonting i natt inför Löfvens tal, berättar Lawen Redar men det är svårt att avläsa någon trötthet hos henne. Hon utstrålar ren glädje.
Men idag är första dagen sedan valnatten som hon känner glädje.
– Idag får vi till ett efterlängtat maktskifte och Sverige får en ny regering men inget parti kan på riktigt kalla sig valets vinnare förutom Sverigedemokraterna och möjligen Feministiskt Initiativ, säger Lawen Redar.

Hon ser det parlamentariska läget där inget av blocken har en egen majoritet som ”mycket besvärligt”.
– Ribban på det vi vill åstadkomma vill vi gärna lägga högt. Men jag är rädd för att vi måste kompromissa mycket och samarbeta över blockgränsen och då måste vi kanske acceptera att vi inte får med allt, säger Lawen Redar.
Men hon ser ändå redan idag tre viktiga beslut i regeringsdeklarationen att glädjas över; erkännandet av staten Palestina. Att gymnasium blir obligatoriskt och det som Lawen säger att hon har längtat efter, att det inte blev någon integrationsminister utsedd.
– För första gången säger vi till svenskar med utländsk bakgrund att deras arbetslöshet inte beror på deras
etnicitet, säger Lawen Redar.

Men menar att du att det inte behövs en integrationspolitik?
– Vad som behövs är arbete, bra utbildning och bostad oavsett om du är född i Sverige eller flyttar hit. I stället för att göra det till en integrationsfråga kan vi äntligen börja prata om klass och arbeta med åtgärder som på riktigt påverkar folks livssituation, säger Lawen Redar.
Att gymnasieskolan blir obligatorisk lyfter hon också fram.
– Sextio procent av de unga som står utan arbete saknar också gymnasiebetyg. Vi måste få en ändring på det, säger Lawen Redar.

Men vad är det som säger att fler unga pluggar på gymnasiet och klarar det bara för att det blir obligatoriskt?
– En sextonårig som kommer till arbetsförmedlingen ska slussas in i gymnasium. Att gymnasiet blir obligatoriskt innebär förstås att det måste sättas in allt det stöd som behövs för att unga ska välja gymnasium och de ska få stöd för att klara hela utbildningen också, säger Lawen Redar.
Men hur ska ni få igenom all er politik om ni inte har en egen majoritet?
– Vi måste hitta samarbeten med de andra partier och vi måste kompromissa. Men vi kommer aldrig göra det med Sverigedemokraterna.

Varför inte?
– Vi måste göra skillnad på Sverigedemokraterna och deras väljare. Partiet har sina rötter i nazism och många av de som la sin röst ville ge ett käftssmäll till etablissemanget. Det är många fattigpensionärer, arbetslösa och folk i landsbyggden som är oroliga för sin framtid.
– Vi måste visa dem att politiken har en förmåga att komma med lösningar, säger Lawen Redar.

Vänsterpartiet då? Varför fick de inte vara med i regeringen? 
– Personligen skulle jag välkomna dem i regeringen om vi hade ett annorlunda parlamentariskt läge med en egen majoritet. Nu måste vi hålla dörren öppen för samarbete med Centern och Folkpartiet och det skulle inte gå med vänsterpartiet i regeringen, förklarar Lawen Redar.
Rouzbeh Djalaie