Den gällande nationella rekommendationen om distansundervisning för gymnasieskolan skulle ha upphört på måndag. Nu justeras restriktionerna och ersätts med nya direktiv fram till den 1 april. Det ger gymnasieskolorna vissa möjligheter att ta emot eleverna i skollokalerna. Det blir från och med måndag en kombination mellan hemundervisning och lektioner på plats, meddelade regeringen på pressträffen på torsdagsmorgonen.

Det är respektive huvudman som bestämmer hur undervisningen ska läggas upp och smittskyddsläkarna kan också fatta självständiga beslut. Högstadieskolorna bör förbli öppna, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen gav också besked om att det så kallade alkoholstoppet förlängs i ytterligare två veckor, vilket innebär att krogarna i Stockholm och resten av landet fram till den 7 februari inte får servera alkohol efter klockan 20.

Hemarbete och stängda verksamheter

Flera andra beslut presenterades också på pressträffen, där statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog.

Regeringen uppmanar kommuner och regioner att hålla icke-nödvändig verksamhet stängd fram till den 7 februari. Fritidsverksamhet för barn födda efter 2005 är däremot undantaget.

Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid förlängs våren ut. Regeringen uppmanar fortsatt alla som kan att jobba hemifrån. Den rekommendationen förlängs också till 7 februari.

Arbetsmiljöverket kommer att göra en riktad insats mot arbetsplatser där risken för smittspridning bedöms var stor.

Regeringen kommer att ompröva restriktionerna varannan vecka framöver.

– Det här är inte över ännu, vi är fortfarande i ett allvarligt läge, sa Stefan Löfven på pressträffen.