Sjön Orlången breder ut sig precis utanför fönstren. Det är förmiddag och lunchgästerna har ännu inte börjat droppa in på Sundby gård.

Regeringens besked att restriktionerna släpps på onsdag den 29 september togs emot med glädje av krögarna Thomas och Malin Bjurholm.

– För oss betyder det jättemycket att restriktionerna släpps. Folk började höra av sig direkt och boka in bröllop för nästa år, säger Thomas Bjurholm.

Det har varit en tuff tid för Sundby gård som framför allt lever på konferenser och fester.

– Restaurangdelen har klarat sig relativt väl under pandemin. Men konferensverksamheten har varit i princip död i 1,5 år. Och ingen vill ju ha fest när man inte får dansa eller mingla. Vi har haft några mindre middagar, bokningar som vi kanske normalt inte skulle ha tagit, säger Thomas.

En del bröllopsbokningar har helt enkelt skjutits fram både ett och två år.

Hoppas på julborden

Nu hoppas de att julbordsbokningarna ska ta fart.

– De är väldigt viktiga för oss. I normala fall har vi redan fullt med bokningar så här års, men det har inte kommit igång än. Nu hoppas vi att folk vågar boka.

Även om de är glada över att verksamheten nu kan återgå till det mer normala, vågar de inte helt lita på att det inte kommer nya restriktioner.

– Nej, svarar både Thomas och Malin. Det har varit så mycket fram och tillbaka. Vi följer siffrorna varje dag, och smittotalen ökar igen. Vi hoppas att alla vaccinerar sig.

Klirr i kassan

Även på Huddinge hockey jublas det över de slopade restriktionerna. För klubben innebär det nu att det är fritt fram att sälja biljetter igen.

– Det betyder mycket för oss. Förra säsongen var det först max 50 personer på läktaren, sedan skulle det blir 300, men det blev 8. I princip innebar det att vi inte kunde sälja några biljetter utan fick försöka se till att de med säsongkort fick se någon match, säger Martin Bragnum Wattberg, markands- och partneransvarig på Huddinge hockey.

Att biljetter nu kan säljas fritt underlättar administrationen och betyder också välkommet klirr i kassan.

– En vanlig seriematch säljer vi mellan 300 och 500 biljetter. Det här innebär också att fler kanske vågar köpa säsongskort, säger Martin Bragnum Wattberg.

Kulturhuset välkomnar publiken

Huddinge kulturhus har hållit igång sin verksamhet hela tiden – men utan publik.

– Särskilt i början streamade vi mycket, och vi har haft lite trädgårdskonserter inför 50 personer. Nu kan vi ta emot mer folk på våra konserter, det ser vi fram emot, säger Anders Karlsmark, ordförande Huddinge kulturhus.