Jättetufft. Så förklarar Hasse Sener, chef på Tacobar i Haninge centrum, de senaste två åren. Därför tog han tacksamt emot meddelandet att restriktionerna släpper i slutet av september.

– Det känns jättebra! Nu kommer folk att börja komma tillbaka och det kan bli mer som vanligt igen.

Klockan är tolv och dagens första lunchgäster anländer, en ovanlig syn under det senaste året berättar Hasse.

– När alla började jobba hemifrån så förlorade vi många av våra lunchgäster, speciellt när man behövde sitta en per bord. En restriktion som var helt fel, det borde ha varit så överallt då, menar Hasse och tar fulla matbutiker som exempel.

– Det senaste året har varit tufft för hela restaurangbranschen.

LÄS ÄVEN: Vården bävar för slopade restriktioner

Saknat publiken

För IFK Haninge innebär de lättade restriktionerna att föreningens herrlag, sedan de kom upp i Ettan förra året, första gången kommer att få spela utan publikbegränsningar.

– Vi har ju inte kunnat ta emot någon publik på sättet vi önskat så nu hoppas vi på att allt fler Haningebor tar sig ner till Torvalla för att kolla och stötta oss, säger Aldo Diaz Sartori, ordförande för IFK Haninge.

Även planer på framtida cuper och träningsläger har redan kommit i gång.

– Det kan bli svårt att arrangera vår årliga höstcup i oktober, men vi kan förhoppningsvis genomföra en cup under jul- och nyårsledigheten.

Samtidigt utesluter han inte risken för bakslag framöver.

– Vi hoppas att vi kommer kunna gå tillbaka helt till det normala, men vi gör det med viss beredskap och vi kan behöva ställa om med kort varsel.

Spelsugna

Även för kulturföreningar finns det ett sug efter att få öppna upp portarna till sina scener. Pandemin slog hårt för RoJ-teatern. De hann bara ha premiär för sin storproduktion Oliver Twist innan allt stängdes ner.

– Vi sköt upp föreställningen till hösten 2020, sen våren -21 och nu hoppas vi att vi kan spela i oktober, berättar Dennis Simonsen, kassör på kulturföreningen RoJ.

Samtidigt är det inte helt självklart att släppa på allt för att restriktionerna lättats, menar han. Under pandemin har de halverat antalet sittplatser i salongen i Gamla folkets hus i Handen, något som de tänker fortsätta med ett tag framöver.

– Vi vill absolut spela våra föreställningar, men vi vill också göra det på ett så säker sätt som möjligt.

Vad tycker du om att restriktionerna lättar?

Marie Karlsson, 50 år och Frans, 14 månader, Tyresö.– Jag tycker att det är för tidigt. Det har gått för fort, från att vi ska ha munskydd till att allt ska försvinna. Det borde ha gjorts i fler etapper. Jag kommer inte att göra något särskilt, det enda är att kanske träffa fler i familjen samtidigt.

Dante Rydén 18 år, Emil Ribba 17 år, Tyresö.

Dante: Det känns kul att man får komma ut mer. Jag har ett säsongskort som jag inte kunnat använda, det ska bli kul att få gå på match. Det känns som att man missat sina bästa år.

Emil: Det är bra, det har varit så deppigt länge nu. Att plugga hemma har varit tufft, så fort vi kom tillbaka till skolan har både betygen och måendet blivit bättre. Jag ser fram emot att få klubba och komma ut i världen.

Arvid Steen, 22 år, Handen.

– Det är väl kul, men det är fortfarande oroligt. Pandemin är ju inte över någonstans. Det ska bli skönt att få komma tillbaka till skolan, det har varit skitsvårt att plugga på distans.

Christin Braxenholm 50+, Handen, Brita Bäck 64 år, Brandbergen.

Brita: Det är fel. Det är fortfarande mycket smitta men nästan ingen har munskydd i kollektivtrafiken, jag har alltid det. Folk kan ju fortfarande bli sjuka om de är vaccinerade. Det har gått för fort.

Christin: Ja, detta kommer vi behöva äta upp vid jul eller nyår. Vi släpper för tidigt på restriktionerna och jag fattar inte varför. Jag skulle åka iväg och hälsa på mina föräldrar men jag kommer att vänta med det till senare, det är inte säkert just nu.