Lättare att bli av med farligt avfall i Bagis

Bagarmossen har fått en automatisk miljöstation för farligt avfall. Där kan man lämna nagellack, sprejburkar och glödlampor dygnet runt.

  • Publicerad 10:06, 20 apr 2018

– Det ska vara enkelt att göra sig av med sitt farliga avfall, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm Vatten och avfall.

I onsdags var han på plats för att demonstrera miljöstationen för Bagarmossenborna.

– De som kom förbi var positiva och undrade hur länge den ska vara kvar. Tanken är ju att den ska stå där för alltid, säger Peter Nyström.

Inne i miljöstationen finns en robot som tar hand om det farliga avfallet.

Hur fungerar den?

– Det finns en lucka på utsidan och man ringer ett telefonnummer, skickar ett sms eller använder en QR-kod för att öppna luckan. Där innanför står det en back där man kan lägga sina saker. När man är klar, flyttar roboten undan den och ställer fram en ny back till nästa person som vill lämna avfall, säger  Peter Nyström.

Automatiska miljöstationer finns redan på Torkel Knutssonsgatan på Södermalm, i Kista centrum och i Norra Djurgårdsstaden Och stadens erfarenheter är goda.

– Det är verkligen roligt att se hur populära de är. Mest använd är den på Södermalm. Där hade vi 4200 inlämningar förra året, det är cirka 12 personer per dag. Drygt 4 ton avfall samlades in där, säger Peter Nyström.

I miljöstationen kan man lämna exempelvis glödlampor, brödrostar, målarfärg, nagellack och batterier.

Miljöstationen ligger på Lagavägen i Bagarmossens centrum.