Lättare att återvinna, ett välkommet förslag, tycker Daniel Åkerblom i Upplands Väsby. Foto: Emil Salmaso

Lättare att återvinna i Väsby – det har regeringen bestämt

Vi ska återvinna mer. För att underlätta vill regeringen se till att vi har återvinningsmöjligheter i varje kvarter. – Jättebra, säger Daniel Åkerblom i Upplands Väsby.

  • Publicerad 06:00, 16 apr 2020

Om några år är det slut på kånkandet. Det har regeringen bestämt.

Under 2021 ska 60 procent av Sveriges bostadshus ha återvinning i närheten. 2025 ska alla bostäder ha det.

Det handlar i första hand inte om stora återvinningsstationer, utan om större soptunnor med plats för flera fack för matavfall, restavfall, färgat glas och returpapper samt för plast, papper, metall och ofärgat glas.

I vårsolen utanför sitt hem står Daniel Åkerblom, 42 år är chef på telekomföretag, Bollstanäs i Upplands Väsby. Han välkomnar det nya förslaget.

– Det är jättebra. Man sparar man ju både tid, bilresor och på miljön. Då slipper vi åka ner till stationen med alla kassar.

Återvinner du mycket idag? 

– Hyfsat bra ändå, vi åker i väg med de grövre grejerna. Men man är ju inte perfekt.

Tror du det blir mer i framtiden?

– Ja det tror jag nog. Ibland slinker det med en och annan grej som skulle kunna ha sorterats om det var närmare till en återvinnningsstation.

Grannkommunen går i bräschen

Hur mycket vi återvinner skiljer sig mellan kommunerna och stadsdelarna i Stockholm.

I snitt källsorterade stockholmarna nästan 60 kilo förpackningar per person förra året. En förhoppning med att det ökade antalet kärl för återvinning i närheten är vi ska samla in ännu mer.

– Svenskarna är duktiga på att återvinna, men insamlingsgraden kan bli ännu högre och den här reformen är ett steg på vägen. Om det blir lättare att återvinna kommer fler att göra det, säger Håkan Ohlsson, vd för Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som är en av de största aktörerna.

Så här ska framtidens sortering se ut. Bilden kommer från Upplands-Bros kommun som ligger i framkant, berättar Mikael Thelin, avfallschef. Foto: Upplands-Bro kommun

Fakta

Återvinningsstationerna blir kvar

Återvinningsstationerna ska finnas kvar, även när alla hushåll i Sverige fått återvinningskärl intill hemmet. Om hushållens egna kärl blir fulla ska man kunna gå dit i stället.

Stationerna behövs dessutom för större förpackningar, som inte alltid ryms i hushållens kärl.

Stationerna kommer att tömmas mer sällan och behållarna kan bli färre. Det kan till exempel bli en plastbehållare i stället för två.

En del stationer kan också tas bort, om FTI märker att de inte används eller används väldigt lite.

Källa: FTI
Visa merVisa mindre