Lättade restriktioner ger hopp om fler nordiska turister

Här kommer en efterlängtad god nyhet för Stockholms besöksnäring. Snart kan danskar och norrmän besöka Stockholm utan att behöva sitta i karantän i två veckor när de kommer hem.

  • Publicerad 08:42, 29 jul 2020

Reserestriktioner och karantänsregler har strypt turistströmmen till Stockholm till knappt en rännil. Hotellbeläggningen i stan i maj var nere 18 procent, mot förra årets 74 procent.

Öppnar upp

Men i takt med att smittspridningen minskar så släpper nu våra grannländer på sina restriktioner. Sedan den 14 juli krävs inte längre 14 dagars karantän för resande från Sverige till Tyskland. Och nästa vecka väntas både Danmark och Norge häva sina restriktioner för Stockholms län eftersom smittspridningen i länet nu är under det gränsvärde som länder satt upp, att färre än 20 invånare per 100 000 ska ha smittats de senaste två veckorna.

Det innebär att det blir fritt fram för stockholmare att besöka grannländerna, men också att det blir fritt fram för danskar och norrmän att besöka Stockholm – utan att behöva sitta i karantän.

Populärt resmål

Tomas Andersson på Visit Stockholm tror att det kommer märkas.

– Jag hoppas det. Kanske inte på en gång, men gradvis tror jag att det kommer fler och fler därifrån. Stockholm brukar vara ett populärt resmål bland norrmän och danskar, säger han.

Tyskarna var största turistgruppen i Stockholm, mätt i hotellnätter 2019. Norrmännen var tredje störst och danskarna på sjätte plats.