Blir kvar. Grund- och förskolenämnden har beslutat att nattiset Nattugglan ska få vara kvar. I dag ligger nattiset i förskolan Aspens lokaler. Foto: Maria Nykvist

Lättade reaktioner när nattiset blir kvar

Personal på det kommunala nattiset är lättade över nämndbeslutet att det inte ska läggas ned. "Det känns strålande", säger Heléne Randström som jobbar på Nattugglan.

  • Publicerad 16:15, 29 sep 2021

Grund- och förskolenämnden beslutade den 22 september att det kommunala nattiset Nattugglan, som bedriver omsorg på obekväm arbetstid, ska finnas kar tillsvidare.

Planen: Nattugglan blir kvar i Handen

Kommunen har inte kunnat hitta något privat alternativ som kunde ta över när Nattugglan skulle läggas ner och nu blir nattiset kvar.

– Det känns helt fantastiskt, strålande. Särskilt för all personal och föräldrar som har hjälpt oss med detta, säger Heléne Randström som jobbar på Nattugglan.

Glad. Heléne Randström jobbar på nattiset och är glad över beslut att få vara kvar. Foto: Privat

Turerna kring Nattugglan i Handen

23/9 2020: Grund- och förskolenämnden tar beslutet att lägga ner Nattugglan.
Barnen hänvisas till de privata alternativen Haninge ekobarn och Silverlyktan.

18/11 2020: Kommunen avslutar samarbetet med det privata alternativet Haninge ekobarn p.g.a. ekonomiska brister. Nämnden beslutar att Nattugglan finns kvar till 31 december 2021.

9/6 2021: Företaget Haninges Leko Barn, ett nytt företag men med samma styrelse som Haninge ekobarn, får avslag för att ha nattis.

8/9 2021: Utbildningsförvaltningen lägger fram förslaget att låta Nattugglan vara kvar tills vidare.

22/9 2021: Nattugglan får finnas kvar tillsvidare beslutar grund- och förskolenämnden.

Visa merVisa mindre

"Viktig verksamhet"

I dag är 22 barn inskrivna på Nattugglan. Enligt Veronica Uhlan som jobbar på nattiset har man märkt att det funnits ett stort behov av denna typ av omsorg.

– Vi började med två barn och sen har det bara ökat sakta men säkert. På många sätt är vi ju föräldrarnas livlina för att de ska kunna klara av sina arbeten.

Orolig tid

När beslutet om att lägga ned nattiset kom förra året väckte det starka reaktioner bland både föräldrar och personalen på Nattugglan.

Kommunala nattis läggs ner: Politikerna kan tvingas backa

– Vi var med från början och startade det här. När vi fick höra att det skulle läggas ner var vi så oroliga, det var verkligen fruktansvärt, berättar Marian Holmberg som också jobbar där.

Hur har det senaste året varit för er?

– Du har ju gått och känt dig väldigt orolig för om du ska förlora jobbet.

Veronica Uhlan håller med.

– Det har varit jätteoroligt och det har ju hela tiden funnits en ovisshet om hur det kommer gå eftersom det har varit så fram och tillbaka. Särskilt jobbigt var det nog för föräldrarna som inte vetat om det kan vara kvar i kommunen eller om de skulle behöva flytta för att kunna fortsätta jobba.

Marian Holmberg påpekar även att det är tack vare de engagerade föräldrarna som nattiset har fått vara kvar.

– Vi hade inte klarat oss utan dem, säger hon.

Viktig. Enligt Veronica Uhlan som jobbar på Nattugglan är nattiset en viktig verksamhet för många föräldrar i kommunen. Foto: Privat

Sedan början. Marian Holberg har arbetat på Nattugglan från början. Foto: Privat