Skatteverket. Hoppas på att ny lag i sommar ska stoppa felaktiga flyttanmälningar. Foto: Mostphotos

Lätt att skriva sig olovligen hos någon annan

Det är ett brott att skriva sig på en adress där man inte bor. Men trots det är det svårt att få bort en person som gjort det. – Med det finns ljus i tunneln, säger Ingegerd Widell, Skatteverket.

  • Publicerad 12:00, 17 apr 2021

Inte särskilt kul för den som blir drabbad.

Den som vill ändra adress efter en flytt gör det med några enkla knapptryckningar på Skatteverket tjänst "Flyttanmälan". Det går snabbt och är dessutom gratis.

Grundprincipen är att det ska vara lätt att göra rätt, enligt Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Över 85 procent av de ca 1,5 miljoner flyttningsanmälningar vi får in görs i vår e-tjänst med e-legitimation, säger hon.

Att låta bli att ändra adress när man har flyttat är ett folkbokföringsbrott, likaså att skriva sig på en adress där man inte bor. Men trots att det är brottsligt att skriva sig på en felaktig adress är det idag svårt att bli av med någon som olovligen skrivit sig på ens adress.

Villa Kassman har sålts – med en olovlig hyresgäst

– Just nu ser lagstiftningen ut sådan att vi måste utreda och kommunicera enligt förvaltningslagen och ge personen skälig tid att svara på det vi skriver, säger Ingegerd Widell.

Med skälig tid brukar man mena runt två veckor. Sedan kan Skatteverket behöva ytterligare tid att utreda vidare.

– Inte särskilt kul för den som blir drabbad, säger Ingegerd Widell.

Med tanke på hur många flyttanmälningar som görs anser hon hon inte att så många felaktiga flyttanmälningar görs. Men det är ändå ett kryphål i lagen som man vill täppa till.

– Det finns ljus i tunneln. En ny lag tror vi kommer till sommaren och då kan vi ta bort personen från adressen under tiden vi utreder den riktig folkbokföringen.