Mannen lurade i äldre att de behövde en dyr medicin för att överleva. Foto: Mostphotos

Låtsades vara läkare – lurade till sig pengar

Mannen ringde ett 70-tal personer och låtsades vara en läkare på Danderyds sjukhus. Nu döms han till fängelse i hovrätten.

  • Publicerad 12:47, 26 jul 2018

Mannen ska ha har varit i telefonkontakt med 75 personer över hela Sverige men framförallt i Stockholm. Under samtalen har han uppgett ljugit om att han är en läkare. Till flera personer boende i norra Stockholm har mannen uppgett att han varit läkare på Danderyds sjukhus.

Metoden har bestått av att han har uppgett till äldre personer att han i samråd med deras läkare kollat igenom personernas journaler och konstaterat att de är i behov av dyr utländsk medicin. Han har bett de skicka över pengar, som mest 100 000 kronor, för att de ska få medicinen.

– Det här är ruskigt fula brott, sa Håkan Carlsson, chef för polisens nationella grupp mot åldringsbrott som utredde fallen i samband med att mannen häktades i fjol.

Nu nu har han dömts till sex års fängelse av hovrätten i Västsverige. Tidigare i år dömdes han till fängelse i 6 år och 11 månader av Göteborgs tingsrätt men hovrätten friade honom från vissa åtalspunkter och gjorde bedömningen att tingsrätten överskattat straffvärdet.

Tidigare har mannen bott i Stockholm men under tiden som brotten har begåtts bodde han i England, där han också häktades under sommaren 2017. Mannen, som  är spansk medborgare, dömdes för bedrägeri mot ett flertal personer i Stockholm 2012.

Åklagaren hade yrkat på utvisning på mannen inte är bosatt i Sverige och saknade uppehållstillstånd men rätten gjorde bedömningen att det inte var möjligt enligt svensk lag då mannen bott i Sverige betydligt längre än fem år.