Ett välkänt exempel är Orups låt om en resa genom Stockholm från Djursholm, under några broar i Gamla stan för att till slut hamna strax söder om stan i Danvikstull. Kanske ser den som hör låten platserna framför sig. Eller så blir just den där låten något speciellt på grund av lyssnarens egen relation till ställena som nämns.

För ortsnamn och beskrivningar av platser är vanligt förekommande i låttexter. Men vad är det som gör att artister gärna tar med en lokal plats i sina alster? Mitt i Sigtuna frågade Patrik Agemalm, sångare och låtskrivare i Sigtunabandet Glad Gura som bland annat gjort låten ”Elaka Märsta”.

– Det handlar nog om att man vill måla upp och ha bilder framför sig när man skriver en text och blir det naturligt att de låtar man skrev började där. Alla mina låtar startar på något sätt i Sigtuna men sedan kan det sticka iväg och det får man låta ske, säger Patrik Agemalm.

Är Märsta så elakt, eller hur menar du i den låten?

– Nej, inte alls, det var bara kul och en massa humor. Egentligen hette låten ”Here I come Märsta” men någon svamla till det och sa vadå elaka Märsta och så blev det så att vi bara körde på det istället, säger han och skrattar.

Patrik berättar att det i Sigtuna och Märsta under 80- och 90-talet fanns många band och man lärde sig av varandra och hämtade inspiration till nya melodier och texter.

– Vi visste inte så mycket egentligen utan vi bara lekte och lekte och lärde oss att alla tankar var tillåtna. Vi testade nya saker som funkade och så körde man på det. Jag tyckte det var så kul att skriva så det blev jag som skrev de flesta texterna, säger Patrik Agemalm.

För många musiker som bor i Sigtuna har det blivit naturligt att skriva om platser i sin närhet. I början av detta år släppte till exempel Robin Winther som bor i Wenngarn ny musik. En EP bestående av tre låtar, Hometown, Amarillo by Morning och Moments. Öppningsspåret har en alldeles egen liten flirt till Sigtuna med sin gammaldags arkitektur.

– Refrängen i Hometown tar mig direkt till smågatorna i Sigtuna. Även om den skrevs för 10 år sedan är det Sigtuna som varit i tanken under hela den här inspelningsprocessen, säger Robin Winther.

Skulle det bli så att Robin Winther gör en musikvideo till låten finns en stor chans att den kommer att spelas in längs Stora gatan.

Roland Cedermark - Här på Stora gatan”Om du vill bli riktigt gladFölj då med på promenadHär på Stora gatanÄr det alltid fest”

Robin Winther - Hometown”Strolling lonely through the streets of my hometown”Handlar om smågatorna i Sigtuna.

Jul i Sigtuna stadEn låt som spelats på julmarknaden i Sigtuna. Ska vara skriven av en lärare på S:t Pers skola.

Hansa Band - Märsta station”Kvällen lider mot sitt slut här på Märsta stationHör tågets avlägsna tjut här på Märsta staion”

VC Barre - Vvvalsta ”Jag är fast här i V-V-ValstaYS, vi är kallaKliar i mig, vi pangarEy, vilka är dhilo? Vi chansa”

Glad Gura - Elaka Märsta”Märsta, elaka Märsta, slutstationen för tåget och för migHär känner man som hemma i Pressbyråsken”

Ludovic Beier - SigtunaInstrumental dragspelslåt

Fredrick Sandström, Sigtuna Messingssextett - SigtunavalsenInstrumental blåsinstrumentlåt

Dimma - Hon gick av i Märsta”Jag såg dig en söndag på ett tåg till StockholmMen du gick av i MärstaDu satt vid ett fönster så det lyste på ditt hårMen du gick av i Märsta”

Marcus Svartserud - Minna minnenI denna låt beskrivs Brännbo

Marcus Svartserud - Får jag”Vi ska samma håll du och jag, ska vi gå?Vägen längs vattnet är den vackrasteFullmånen studsar i ett nästan spegelblankt vattenSommarvärmen i natt är underbar”

Niello - Arlanda”Packa dina väskor, vi ses på ArlandaDu säger hur vi flyger förbi dom andra”

Sigtuna spelmän - Sigtuna gågata och KrogstamarschenTvå instrumentala låtar som spelas av Sigtuna spelmän