KAOS? Det är inte alltid lätt att ta sig fram som cyklist i Stockholm. Foto: Andreas Enbuske

Låt parkeringsvakter punktmarkera olaglig parkering på cykelbanor

Folkpartiet vill sätta press på foodtrucks och lastbilar som använder cykelbanor för sin egen verksamhet. "Det är som att någon skulle ställa sig mitt i vägbanan där biltrafiken går."

  • Publicerad 10:24, 19 aug 2015

Folkpartiet vill att parkeringsvakter ska punktmarkera cykelbanor för att bötfälla felparkerande foodtrucks och lastbilar som ställer sig i vägen för Stockholms cyklister.

– I dag dubbelparkerar bilar, lastbilar använder banorna för att lasta av och på och foodtrucks ställer sig så att lunchköerna går rakt i cykelbanan. Dessutom hamnar foodtruckens luckor i höjd med cyklisternas huvud om de står upp och cyklar – som ett dekapiteringsverktyg, säger Patrik Silverudd (FP).

Han fortsätter:

– Det är som att någon skulle ställa sig mitt på vägbanan där biltrafiken går. Det är inte vidare vettigt.

Han anser att det behövs extra bevakning, precis som staden har infört när det gäller stomlinjebuss 4, på åtminstone tre-fyra av de större cykellederna genom stan.

– De här ovälkomna stoppen i cykelbanorna drabbar tusentals cyklister varje dag. Det innebär att vi tappar cyklister i onödan.

Kommer de andra partierna i trafiknämnden ställa sig bakom förslaget?

– Jag tror att man kommer att tycka att det är en viktig fråga, men jag vet inte om man är villig att lägga resurser på det. Men jag tror att det kommer att ge snabba resultat och att yrkeskåren snabbt kommer att lära sig att det kostar att ställa sig på cykelbanorna.

Var ska lastbilarna ställa sig för att lasta av och på?

– Jag fattar att det är trångt i stan och att det kan vara svårt att hitta platser. Men det kan inte vara så att det är cyklisterna som ta hand om lastningsproblemen.