Tamila Karlsson letar efter kläder till Isabella, 3, och Julia, 1, inne på Södertörnskyrkans second hand-butik. Foto: Sara Kollberg

Låt gammalt bli nytt i höst

Allt fler barnfamiljer ­flyttar till Huddinge. Något som second hand-butikerna känner av när höstgarderob ­behöver en uppdatering. – Vi säljer allt mer barnkläder, säger Pia Wahlsted Ortega, butikschef på second handbutik i Huddinge.

  • Publicerad 13:52, 6 okt 2014

Inne i Södertörnskyrkans second hand-butik i Huddinge centrum är det rusch trots att butiken öppnade för tio minuter sedan. ­Majoriteten av köparna står vid klädesavdelningen, där de tittar och känner på plaggen. Några går in och provar.

– Nu när hösten har dragit i gång är det mycket stickat och grova skor som går åt, säger Pia Wahlsted Ortega, butikschef.

Att handla begagnat är ingen ny företeelse, det har snarare blivit en trend som starkt håller i sig. Om loppismarknaden är hett på sommaren så är second hand-­butiker mer attraktiva vid de kallare årstiderna.

– Jag upptäckte second hand för ett år sedan. Innan dess skänkte jag kläder till kyrkans second hand. Men nu handlar jag, framför allt barnkläder till mina döttrar, men även kläder till mig, säger Tamila Karlsson som har åkt från Handen för att handla i butiken i Huddinge centrum.

En hardcore second handköpare är Isabelle Sahlberg, 29, från Skogås, som är på jakt efter höstkläder till sina barn.

– Det som är bra med second hand är att du kan hitta plagg som ingen annan har. Sedan är det skönt att både flick- och pojkkläderna hänger på samma ställe, säger hon.

Förutom att det är billigt, är ­miljötänk en annan del till att fler vill köpa begagnat.

– Tanken på återvinning finns nästan alltid. Men det är också en social grej. Många kommer hit för att träffa andra. Det är lite lättare att socialisera på en sådan här ­butik än exempelvis på Lindex, ­säger Pia Wahlsted Ortega.

Även på Erikshjälpen i Vårby har höstruschen satt i gång.

– Vi har högsäsong från september fram till julafton. Folk har blivit mer miljömedvetna och vill ha mormors gamla kofta. Samtidigt har klyftorna i samhället ökat, ­vilket gör att allt fler handlar mer begagnat, säger Karin Beck, butikschef på Erikshjälpen i Vårby.

Fakta

Här finns fler butiker

Erikshjälpen, Vårby.

Södertörnskyrkans second hand, Huddinge centrum.

Annorlunda ting, Huddinge centrum.

Second hand-butiken Fleming, Flemingsberg,

Visa merVisa mindre