Låt din fallfrukt bli till gas – så gör du

Hösten närmar sig och med den massa god frukt hemma i trädgården. Nu kan du lämna bort den fallfrukt du inte använder och låta den bli till biogas och biogödsel.

  • Publicerad 14:43, 30 jul 2020

Alla som bor i villa eller radhus i Danderyds kommun kan lämna bort den fallfrukt man inte använder. I stället för att låta den ruttna på gräsmattan kan du låta den bli till biogas eller biogödsel.

Det hela går till som så att du som vet med dig att du snart kommer ha frukt som faller runt om i trädgården kan beställa en säck från kommunen.

Säcken kan beställas under augusti och så fort du får denna är det bara till att börja fylla den.

När säcken börjar bli full beställer du hämtning via kommunens kundtjänst för avfall. I samband med hämtning är det även möjligt att få en ny säck.

Det är viktigt att säcken endast fylls med frukt och inte med annan typ av trädgårdsavfall. Den här tjänsten är tillgänglig från september till december.

Kostnaden för detta finns i kommunens avfallstaxa.

Fakta

Så här går det till

❑ Du får en storsäck levererad hem till dig att lägga fallfrukt i. Den finns i två storlekar; 0,2 eller 1 kubikmeter. Du behöver inte fylla säcken.

❑ När du vill att den ska hämtas bokar du upphämtning genom att kontakta kommunens kundtjänst för avfall. Den hämtas då upp av kranbil som under hösten kör varannan vecka i kommunen.

❑ När säcken hämtas kan du få en ny säck. Du kan få totalt 8 hämtningar.

❑ Tjänsten är tillgänglig september till december. Observera att du måste beställa din sista hämtning innan säsongens slut.

Källa: Danderyds kommun
Visa merVisa mindre