Läslust. På bibliotekets webbplats finns även tips på andra böcker som är läsvärda. Foto: Sacharias Källdén

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.

  • Publicerad 12:39, 7 aug 2020

Landskapen kombinerade med orealistiska ting blir spännande egen stil.

Boken mellan världarna, Carolina Klintefelt

”Carolina Klintefelt bor på Ekerö. ’Boken mellan världarna’ är en spännande fantasybok för barn i åldrarna 8–11 år. Handlar om syskonen Anton och Millie och hennes dagbok som blivit en länk mellan världarna. I den andra världen finns mörka krafter som de vill besegra. Då måste de ta boken till slottet för ha en chans att besegra de mörka krafterna.”

Flodskörden, Simon Stålenhag

”Simon Stålenhag är en konstnär baserad på Ekerö vars bilder är futuristiska. I denna bildkavalkad känner vi igen flera platser på Ekerö men bilderna är med drakar, vapen, blixtar och olika saker som får ett eget liv. Landskapen kombinerade med orealistiska ting blir spännande egen stil och han tar även upp stora förändringar i samhället.”

Ett brev till mamma, Adele Crimaurt

”När syskonen gick igenom sin fasters ägodelar efter hennes död 1974 hittade de ett manuskript. Det handlar om deras farmor och farfar och hur de arbetar för att uppfylla sin dröm om en egen gård på Färingsö. Deras liv utspelar sig på tidigt 1900-tal men det finns även ett separat avsnitt som beskriver Adeles liv efter att hon lämnat föräldrahemmet.”

Skå skola: En skolresa i tiden, 207 år, 1811–2018, Siv Ljungberg och Christina Palmqvist

”Författarna är bosatta på Ekerö och aktiva i Färingsö hembygdsförening. Många gamla skolbyggnader i landet har byggts om till bostäder. Det som är unikt med Skå skola är att alla byggnader som använts för undervisning finns kvar och några används ännu i undervisningen. En blandning av bilder, dokument och intervjuer tecknar en bild av hur skolan fungerat genom åren ända fram till 2017.”

Drottningens chirurg, Agneta Pleijel

”Denna historiska roman utspelar sig i 1700-talets Stockholm. Herman Schützer är läkare som förlöst många kvinnor, däribland drottning Lovisa Ulrika som ofta vistades på Drottningholms slott. Berättelsen handlar om dåtidens liv, kärlek, kunglig onåd och den gåta som doktorn kallar kvinna.”

Extra stor stil

Visste du att den som har svårt att läsa texten i vanliga böcker kan låna böcker med extra stor stil? Dessa böcker väger dessutom mindre än vanliga böcker. Tjockare böcker är uppdelade i två delar för att de inte ska bli för tunga, så glöm inte att få med dig bägge delarna när du lånar.

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38