Linnéa Andrée tipsar om ny feministisk litteratur. Allt går att hitta i hyllorna på Lidingö stadsbibliotek. Foto: Pekka Pääkkö

Lästips: Feminism på instagram och ocensurerade reportage

Häromveckan var det internationella kvinnodagen och på biblioteket hade vi skyltat upp med biografier om kvinnor. Att dela sina historier är en strategi lika gammal som feminismen själv. I kvinnodagens anda tipsar jag den här månaden om tre böcker som beskriver den kvinnliga erfarenheten.

  • Publicerad 08:08, 21 mar 2020

Tre kvinnor – Lisa Taddeo

Taddeos välskrivna och ocensurerade reportagebok kom ut på svenska i höstas och följer tre amerikanska kvinnor under åtta år av liv, sex och relationer.

Tusentals timmar av intervjuer och tillgång till kvinnornas korrespondens, sociala medier och dagböcker leder till tre otroligt närgångna porträtt av kvinnor, vars berättelser skulle kunna tillhöra vem som helst av oss.

Tre kvinnor hittar du på hyllan 306.7 Sexuella relationer.

Moder justitia – Ida Eklöf

Är instagramfeminismen död nu eller finns den fortfarande?

Ett konto jag inte skulle vilja varit utan är det från början anonyma instagramkontot Moder justitia där Ida Eklöf skriver poesi om feminism och kvinnliga erfarenheter.

Det är slagkraftigt, drabbande och ofta roligt. 2018 kom dikterna ut i tryckt form i samlingen med samma namn som kontot. Hos oss står den på ungdomshyllan, men jag rekommenderar den till alla, ung som gammal.

Moder justitia hittar du på UNG-hyllan.

Svart kvinna – red. Fanna Ndow Norrby

Ett annat instagramkonto som blev bok är Svart kvinna, som drevs av Fanna Ndow Norrby, som också står som redaktör för boken.

Svart kvinna startades 2014 för att samla vittnesmål om den rasism och ojämlikhet som drabbar svarta kvinnor i Sverige och fick snabbt stor spridning. I boken samsas material från instagramkontot med nyskrivna texter från röster som borde höras mer.

Svart kvinna hittar du på 305.4 Genusvetenskap.

Tipsat av Linnéa Andrée, bibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek