Låst läge – nytt politiskt styre i Haninge dröjer

En månad har gått – men några förhandlingar har officiellt inte inletts mellan partierna i Haninge, uppger flera gruppledare. Det kan dröja in i december innan något styre är klart.

  • Publicerad 12:45, 11 okt 2018

På måndagen hölls det sista kommunfullmäktigemötet för mandatperioden.

Men hur nästa mandatperiod i Haninge ska styras är högst oklart.

Det mesta lutar åt något av följande två minoritetsstyren:

Att Alliansen, som blivit det största blocket, tar över styret genom passivt stöd av SD.

Eller att S, MP och C breddar den nuvarande mittenkoalitionen genom att ta in L, och får passivt stöd av V.

Men de politiska företrädarna är försiktiga när Mitt i pejlar läget en månad efter valet.

– Vi för bara samtal med Alliansen men vi har inte stängt dörren till någonting, säger Tobias Hammarberg (L).

Bollen hos Liberalerna

Hans parti har fått en vågmästarroll och grubblar kring hur man ska göra.

– Det är inte lätt när ytterkantspartierna i Haninge tar omkring 25 procent av mandaten. Det försvårar naturligtvis möjligheterna att bilda ett styre, säger Tobias Hammarberg.

Du har på din öppna Facebook-sida skrivit att du blir jäkligt förbannad när liberaler anses sakna lojalitet till Alliansen för att man vägrar ta stöd av SD. Är du mer öppen för stöd från V?

– Det är min personliga Facebook-sida, och om jag måste välja mellan de två mycket dåliga alternativen så ser jag en viss humanism hos V som jag inte ser hos SD. Men jag tycker inte om något av partierna på något vis.

5 november ska kommunfullmäktiges nya presidium väljas.

Och den 10 december måste ett nytt styre vara klar. Då väljs nämligen de nya styrelse- och nämndledamöterna.

Haningemoderaterna har sedan tidigare varit öppna med att de inte har några problem att samtala med SD, men Martina Mossberg (M) är fåordig nu.

– Det är rätt tyst när man förhandlar och pratar med varandra. Man får ha tålamod, men det ska nog bli en bra lösning, säger hon som enda kommentar.

Valresultat i Haninge

Källa: Valmyndigheten

Christian Lindefjärd (SD) sade efter valet att det bara är för Moderaterna att höra av sig men att man ville ha något i utbyte. Men nu en månad senare säger han att partiet inte haft några samtal överhuvudtaget med M – eller något annat parti.

– Många väntar nog på vad som händer på riksplanet och där händer ju ingenting. När det väl händer något kommer man nog vilja göra samma sak i Haninge.

C vill utesluta SD

Petri Salonen, Centerns gruppledare och ett av tre kommunalråd, är den som talar mest om läget:

– Vi har diskuterat både moderatledda och socialdemokratiska styren de senaste veckorna. Men några formella förhandlingar har inte inletts.

– Men vi säger nej till alla former av SD-samarbeten. Det är uteslutet att de skulle få diktera eller förhandla kring politiken i Haninge. Läget kan ju uppfattas som väldigt besvärligt eftersom SD fått 11 mandat men jag bedömer inte att läget är så allvarligt.

Du säger nej till ett alliansstyre med passivt stöd av SD?

– Jag vill nog inte kommentera det. Det är en diskussion man får ta när alternativen är på bordet. Jag måste låta mina medlemmar få tycka till först. Vi för samtal och det finns många möjligheter för oss att utesluta samarbete med SD.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, är också fåordig kring det lokalpolitiska förhandlingsläget.

– Det är inget jag kommenterar i media, det kommenterar vi när det är klart, säger hon.

Trots att SD gått kraftigt framåt, tycker Meeri Wasberg att det kommunalpolitiska läget är väldigt likt det som var 2014, säger hon.

– Vi i S har sagt att vi är beredda att samarbeta med alla partier som delar vår syn på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är beredda att samarbeta med flera olika partier för att hitta ett samarbete för Haninges bästa.

Hon säger att en ram behöver vara klar till fullmäktige i november när man väljer presidium.

– Och i december väljs alla nämnder och styrelser och då behöver det mesta vara på plats.