Insats. Lasse Reuterberg agerade snabbt och tacklade omkull den misstänkte knivmannen. "Jag såg kniven först efteråt, men var beredd på att tackla honom igen." Foto: IngaLill Söderberg

Lasse från Trångsund stoppade knivmannen i Visby

Lasse Reuterberg från Trångsund tacklade omkull den misstänkte knivmördaren i Visby. "Jag trodde att det var en ficktjuv och agerade reflexmässigt. Men jag fick ju in en bra tackling", säger han.

  • Publicerad 11:50, 7 jul 2022

Trångsundsbon Lasse Reuterberg befinner sig i Visby under Almedalsveckan. På onsdagen var han på väg till ett seminarium och gick upp för en backe, ett 20-tal meter från Donners plats, när någon ropade "Stoppa honom!".

– Jag vände mig om och såg en kille komma springande uppför backen rakt mot mig. Min spontana reaktion var att det var en ficktjuv som snott något från någon på en restaurang, berättar han.

Han säger att han reagerade rent instinktivt.

– Jag gav honom en tackling med axeln och den tog väldigt bra. Han blev liggande helt utslagen. Det var först då jag såg kniven.

Någon annan tog upp den och de såg att det var blod på den.

– Jag stod där tills polisen kom efter ett par minuter och tog hand om honom.

Besökt Almedalen många gånger

Lasse säger att han aldrig blev rädd.

– Jag reagerade rent reflexmässigt. Där och då var det inte så dramatiskt. Det är först i efterhand som jag har förstått vidden av det.

Kvinnan som knivhöggs på Donners plats avled senare av sina skador.

– Det är oerhört tragiskt.

Han har själv åkt till Almedalen ett tiotal år och uppskattar det mycket. Nu är han här tillsammans med sin hustru Ingalill Söderberg, som är kommunalråd för Drevvikenpartiet i Huddinge.

– Man kan stanna och prata med politiker överallt. Om mordet har politiska förtecken skulle det kunna ta död på det öppna och fria samtalet här.

Lasse Reuterberg har uppmärksammats av både radio och tv efter sin insats. Men själv tycker han inte att det är så märkvärdigt.

– Det är ju lite civilkurage, förhoppningsvis kanske någon annan kan sporras av det. Att det kan göra skillnad.