– Jag hörde talas om biblioterapi för några år sen och tyckte det verkade spännande, säger Åkersbergabon Minna Laurell Thorslund.

– Men som namn kanske det avskräcker.

Sista träffen

Vårens biblioterapeutiska cirkel för mellanstadiebarn och föräldrar på Österåkers bibliotek har precis avslutats och hon och hennes döttrar är helnöjda.

– Jag gillar att höra vad andra tycker och vad de känner, säger Noma Thorslund, 10 år.

Redan under första världskriget användes bokläsning för att hjälpa traumatiserade soldater. Men biblioterapi är inte bara för psykisk ohälsa, utan är bredare än så.

– Det går ju ut på att läsa för välmående, säger Mathilda Fitoussy, ungdomsbibliotekarie på Österåkers bibliotek.

– Det handlar mycket om vad texten gör med en och vad den framkallar. Den kanske ger svar på frågor man haft och man kan läsa om andra som kanske har samma bekymmer som man själv och som kan ge nya perspektiv.

Vill göra igen

Tillsammans med barnboksförfattaren Linda Wahlund, som är utbildad i biblioterapi, har Mathilda lett mötena under hösten och våren. En handfull familjer har fått läsa samma böcker och har sedan träffats och pratat kring dessa.

– Jag tycker det var jättekul och jag skulle vilja göra om det igen, säger Klara Nordmark, 11 år.

– Det var mycket igenkänning, i alla fall för mig – om relationer, kompisar och skolan. Det kan hjälpa att veta att det är andra som känner så här, inte bara jag.

Minna Laurell Thorslund tycker också att det varit en kul sak att göra tillsammans med sina barn:

– Det har varit fint att höra mina barn reflektera över situationer och känslor. Det kan handla om hur det är att flytta, vara lite retad eller om man har något man skäms för. Det handlar om hur vi hanterar utmaningar i livet.

Är det något du kan rekommendera?

– Ja verkligen! säger Klara Nordmark.