Läskiga parasiten bakom badklådan

Har du fått kliande bett efter baden i sommarhettan? Då kan din kropp blivit våldgästad av larver till inälvsmaskar som mår gott i varma grunda vatten. Men bakom det otrevliga besöket ligger egentligen ett misstag.

  • Publicerad 18:51, 9 aug 2018

Sommaren har bjudit på värmerekord i alla möjliga kategorier, vilket givit många stor anledning att ta sig ett svalkande bad i tid och otid.

Men höjda temperaturer även i vattnet gör att andra livsformer också trivs i plurret. Något som blivit en ny kliande sommarplåga för badsugna stockholmare.

Fenomenet kallas badklåda och tar formen av myggbettsliknande utslag som uppstår några timmar efter bad. Bakom utslagen ligger en otrevlig larv till en fågelparasiterande inälvsmask med namnet cerkarier.

De – för blotta ögat – osynliga larverna går från att kläckas ur ägg i sjöfåglars avföring till att utvecklas i snäckor på grunt vatten, oftast i sjöar. Därefter simmar de omkring i jakten på en ny värdfågel att parasitera.

Ödesdigra misstaget

Men i bland sker det misstag och cerkarierna förväxlar en plaskade människa för en dunig and. De borrar sig in några millimeter i huden i hopp om att nå blodomloppet, men eftersom värddjuret är av fel art dör de relativt snabbt. Som hyra för den korta vistelsen lämnar de däremot de kliande betten som kan hålla i sig upp emot en vecka.

Utslagen är självläkande och helt ofarliga men besvären tenderar att bli värre för varje ny gång som någon får badklåda. Den förekommer mest hos barn eftersom de oftast badar på grundare vatten där cerkarierna trivs som bäst i de varma temperaturerna.

Sökningarna skjuter i höjden

I sommar verkar fler stockholmare stött på badklådan och de klantigt lagda parasiterna. Sidvisningar på webbsidan för badklåda på 1177 vårdguiden har under den här sommaren legat på de dubbla nivåerna jämfört med i fjol i länet. Toppen nåddes i slutet av juli då sidan hade 1 200 visningar från internetanvändare i Stockholms län på en dag.

Men hur många som faktiskt drabbats är svårt att säga eftersom de flesta klarar sig med egenvårdsråd och inte behöver uppsöka sjukvården. Men enligt Elda Sparrelid, chefläkare i landstinget har förutsättningarna för badklåda varit goda i sommar.

– Det krävs att man badar längre stunder något som varit möjligt i värmen. Under inte lika varma somrar så badar vi inte lika mycket och länge helt enkelt, säger hon.

Fakta

Badklåda

Symtom och komplikationer

Upprepad exponering för cerkarier inom något dygn kan ge upphov till stora, kraftigt kliande blåsor som kan påminna om myggbett. Dessa utslag brukar finnas kvar i minst en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Behandling och lindring

Diagnos ställs utifrån sjukhistoria, kliande utslag efter bad i söt- eller bräckvatten, och klinisk bild.

Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.

För att försöka undvika badklåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga med en handduk efter badet.

Parasitens livscykel

Här är cerkariens väg från fågelbajs till potentiell död i människokroppen:

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177 vårdguiden
Visa merVisa mindre