Läskiga fynd när dykare rensar botten vid pirathamnen

Den gamla oljepiren nedanför Sös är borta, men upprensningen vid den så kallade pirathamnen pågår än. Nu rensas botten på vrakrester med hjälp av tungdykare.

  • Publicerad 03:02, 23 dec 2019

I slutet av sommaren revs pirathamnen efter år av diskussioner. Piren monterades ner och betongsfundamenten lyftes bort. De båtar som låg där då fraktades bort, men de flesta av de som bodde där hade seglat iväg dagarna innan.

Men arbetet med att rensa upp där pågår ännu. Fredag klockan 08.45 besöker vi dykbåten med ett team som jobbar för kommunen. Det är ett par dagar kvar till jul men de jobbar på.

Fynd på botten

– Vi fortsätter efter jul. Vi har ytterligare tre vrak här som vi ska plocka upp, säger kapten Ola Hultquist.

Ola Hultquist kapten på dykskeppet som just nu arbetar med att röja botten efter pirathamnen i Årstaviken.

Från båten löper en tvinnad kabel, kallad navelsträngen, ner till tungdykaren som går på botten utanför. Genom den får han luft och kan kommunicera med dykledaren i båten. Kameran i hans hjälm visar vad han ser. Det är svårt att orientera sig i det grumliga vattnet. Dykaren blir dirigerad och berättar vad han stöter på. En toalett.

Hittade en kropp

– Vi har hittat ammunition, knivar och svärd också. Och stora ålar. Man vet ju vad de äter, säger Ola Hultquist.

För några år sedan hittades en död person ombord på ett vrak vid pirathamnen.

– Vi är medvetna om att det finns en risk att vi stöter på kroppar där nere, säger han.

Polisen följer arbetet med intresse.

Kryphål i lagen

Pirathamnen är riven men ett tiotal meter från den plats där dykningen pågår ligger ännu två segelbåtar surrade vid ett träd. De låg tidigare vid ett av betongfundamenten som nu är borta.

– Då hade vi fått ta dem, men nu när de har flyttats går de under en annan regel. Jag ringde Sjöpolisen och frågade om vi kunde plocka dem, men de sa nej, säger Ola Hultquist.

Det beror på ett kryphål i lagen. Det är förvisso förbjudet att lägga sin båt där, men för att kunna beslagta den måste först ägaren till båten identifieras, underrättas och få chans att att flytta den.

Svårt hitta ägare

Det har visat sig svårt. Även om Sjöpolisen träffar på samma person om och om igen på båten så räcker det att denne påstår att båten tillhör en vän, vars namn han inte minns. Och något båtregister med ägaruppgifter finns inte i Sverige.

Vad händer om de två båtarna sjunker?

– Då får vi ta dem för då räknas de som vrak, säger Ola Hultquist.

2018 trädde den nya Vrakkonventionen i kraft, en lag som drivits fram bland annat på grund av situationen vid pirathamnen. Den förtydligar ägarens ansvar och ger Sjöfartsverket ökade befogenheter att ta bort vrak och skicka fakturan till ägaren. Men om ingen ägare har kunnat fastställas blir det svårt. Notan för det rensningsarbete som pågår nu i Årstaviken kommer att landa hos skattebetalarna.

Köpte båten för en krona

Mitt i Södermalm har tidigare intervjuat en man som bor på en av de två båtarna som är surrade intill dykarna. Han berättade att han köpt den för en krona på Blocket, som lösning på sin bostadssituation.

– Jag inser nu att det var en skrotningsavgift jag fick, för den är rejält rutten. Det visste såklart han som sålde den. Han var väldigt noggrann med att jag skulle skriva under kontraktet med riktigt namn. Nu slipper han betala 15 000 för att skrota båten, sa han till Mitt i Södermalm då, några dagar innan pirathamnen revs.

Trots ny lag, rivning av piren och det kostsamma upprensningsarbetet kvarstår mycket av grundproblemet. De flesta av båtarna som låg vid pirathamnen flyttade bara till andra platser. Några ligger vid gamla kolsyrefabriken i Gröndal, några ligger på andra sidan Årstaviken. Och ytterligare några har sjunkit.