Läsarnas förslag kan bli gatunamn i Nacka

Carl Jularbo och Carl-Bertil Agnestig, men inte Kjell-Olof Feldt. Så låter ett första omdöme på läsarnas förslag om personer som kan få platser i Nacka uppkallade efter sig. – Det är bra förslag, men nu vill ge gärna uppmärksamma kvinnor som varit lokalt verksamma, säger Cathrin Bergenstråhle (M).

  • Publicerad 05:09, 19 maj 2020

I Nacka utvecklas just nu flera områden som växer med nya gator och platser som behöver namnsättas.

Namnen ska göra det lätt att hitta och förstå var platserna ligger och ofta använder sig kommunen av teman. I Nobelområdet till exempel har gator och platser mestadels fått namn efter kemiska ämnen och forskning.

Men det händer också att personer få ge namn åt gator. Den senaste personen att namnge en plats i Nacka är Tor Boije, arkitekten bakom Nacka stadshus, som nu hedras med en gata vid stadshuset.

Och när Mitt i nyligen frågade läsarna vilka personer de vill ska få en gata eller plats uppkallad efter sig föreslogs en mängd mer eller mindre kända personer. Förslagen har vi nu bollat vidare till Cathrin Bergenstråhle, (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, den nämnd som beslutar om nya namn på gator och platser i kommunen.

Cathrin Bergenstråhle, (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, efterlyser förslag på kvinnor som kan få gator eller platser uppkallade efter sig. Foto: Sören Andersson

Efterlyser förslag på kvinnor

Två av förslagen var musikprofilerna Carl Jularbo och Carl-Bertil Agnestig som verkade i Nacka fram till sin död år 1966 respektive 2019.

– Vi vill ha personer som har bidragit till Nackas utveckling och Carl-Bertil Agnestig är ett utmärkt exempel. Han har betytt och betyder fortfarande väldigt mycket för musikutbildning och musikutövandet i landet. Hans pianoböcker är klassiska och många körer och orkestrar använder hans arrangemang. Och att Carl Jularbo har bott här är också intressant, säger hon.

Men trots att hon tycker att det är två mycket bra förslag, har man just nu ett annat fokus.

– Eftersom kvinnor är underrepresenterade i detta sammanhang, vill ge gärna uppmärksamma kvinnor som varit lokalt verksamma eller på annat sätt betydelsefulla för orten, säger hon och uppmanar allmänheten att höra av sig om man har bra förslag.

”Kjell-Olof Feldt borde hyllas med en plats i Nacka”

Ett annat populärt förslag bland läsarna var Kjell-Olof Feldt, tidigare socialdemokratisk finansminister. Han är däremot inte aktuell för att namnge en plats – än.

– Personen ska ha varit avliden ett antal år innan en plats kan uppkallas efter den. Det finns inga partipolitiska betänkligheter kring det här. Vi har förresten ganska många kända politiker som bor och har bott i Nacka, även om han kanske är särskilt känd. De skulle så småningom kunna fylla ett helt kvarter, säger Cathrin Bergenstråhle.

Söker efter namn i folkmun

Personer som är aktiva inom lokala föreningar är andra förslag som har kommit in. Bosse Ståldal, som har bildat flera föreningar i Saltsjö-Boo och är engagerad i Ormingekarnevalen, är en av dem.

Bosse Ståldal: ”Det är väldigt hedrande”

Carina Bergenstråhle tycker att den typen av förslag med lokal profiler är mycket intressanta, även om just Bosse Ståldal inte är aktuell eftersom han är vid liv.

Inför namnsättning brukar kommunen också kontakta exempelvis lokala villaägarföreningar för att höra om platserna kallas något särskilt i folkmun så att de namnen kan få leva vidare.

– Det är viktigt att man uppmärksammar lokal historia, om det finns någon bakgrund man vill ska leva vidare och personer som har betytt mycket i området, säger Cathrin Bergenstråhle.

Fakta

Så namnges en plats

Sedan 1 juli 2000 är det olagligt att ändra platsnamn om det inte finns starka skäl. ”God ortsnamnssed” ska tillämpas och både parker, torg och gator omfattas.

Platser ska stavas på vedertagen svenska och det är sällan lämpligt att namnge en plats med ett engelskt ord.

En plats bör inte namnges efter en levande person, utan personen ska ha varit död en rimlig tid, gärna 3–5 år, enligt Ortnamnsrådets rekommendation utifrån en FN-resolution.

Platsen bör inte heller ha ett kommersiellt eller stötande namn.

Kommuner bestämmer själva vad de vill ge olika platser för namn.

Invånare kan påverka namngivning genom till exempel medborgarförslag.

Visa merVisa mindre