Bäverangripna träd längs Bällstaån är ett problem enligt vissa boende. Andra är glada över att djuren finns. Foto: Mostphotos, Christian Lärk

Läsare försvarar Bällstaåns hotade bävrar: ”Låt dem leva!”

Låt bävrarna leva. Skjut dem inte. Men ta hand om avgnagda träd längs Bällstaån. Det är budskapet från Mitt i:s läsare efter en artikel som har engagerat hundratals.

  • Publicerad 12:34, 15 jan 2020

”De är kännande individer liksom vi och de har minst lika mycket rätt att leva som alla andra på den här planeten”.

Lokaltidningen Mitt i:s artikel om bävrar som gnager av träd längs Bällstaån har gett upphov till en diskussion om Sveriges största gnagare.

Petra Lynes tycker att bävrar i Bällstaån förstör träden längst vattnet. Här med hunden Lucy. Foto: Christian Lärk.

Angripna träd längs Bällstaån utgör en säkerhetsrisk. Dessutom så behövs träden för klimatet, menar boende som dagligen passerar området.

– Flera träd är på väg att falla. Tänk om en familj med barn går förbi på andra sidan ån, då kan de ju få ett träd på sig i värsta fall, säger Spångabon Petra Lynes.

”Frihet för de tappra bävrarna”

Kommunens viltvårdare har tidigare sagt att han inte är främmande för att gripa in med bössan och att ett 20-tal bävrar skjuts varje år i Stockholm.

Men att skjuta av djuren är inget som lockar Mitt i:s läsare.

”Man kan inte skjuta bort problemet. Ta bort träden istället och låt viltvårdarna komma med förslag om hur problemet skall lösas. Låt bävrarna leva” skriver Tomas i ett mail till redaktionen. 

Christopher skriver på Mitt i Brommas facebooksida att han önskar fred åt djuren: ”Frihet för de tappra bävrarna!”.

Ett tiotal träd har gnagts av på en sträcka på cirka 200 meter längs Bällstaån. Foto: Christian Lärk.

Läsaren Heidi håller med om att situationen är problematisk: ”De behöver träd och vi behöver träd, planeten behöver träd. Kanske man kan plantera nya träd i betongkragar och låta de som är gnagda vara som de är” skriver hon.

Karin, som också har kommenterat, har en lite mer pragmatisk inställning till bävergnagandet: ”Sätt skydd på de träd som ska stå kvar” skriver hon på Mitt i:s facebooksida.

Vad tycker du om bävrarna? Hör gärna av dig till redaktionen.