Förebild. Michael Abrahamsson tycker att Stockholms stad borde följa Kalmars exempel – och utnyttja elskåpens skyltläge. Foto: Michael Abrahamsson

Läsare: Använd elskåpen till budskap mot nedskräpning

Fimpar i drivor på gatorna – men 18 000 elskåp som kan kläs i anti-skräppropaganda. Läsaren Michael Abrahamsson tycker att Stockholm borde följa Kalmars exempel.

  • Publicerad 06:15, 26 okt 2020

Det finns nästan inga skyltar som uppmanar oss att inte skräpa ner.

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om ett förslag från V-politikern Torun Boucher i Stockholms kulturnämnd. Hon vill använda stadens 18 000 elskåp till konstnärlig utsmyckning och tror att det kan leda till att staden blir både snyggare och tryggare.

Hon vill sätta färg på stans elskåp

När Kungsholmsbon Michael Abrahamsson läste artikeln fick han en idé.

– I Kalmar sitter det stora skyltar på elskåp och andra platser i det offentliga rummet. Kanske kunde detta vara något för Stockholm? Det är oerhört skräpigt överallt och det finns nästan inga skyltar som uppmanar oss att inte skräpa ner, säger han.

Bottennapp. Michael Abrahamsson tycker att nedskräpningen har gått för långt. Foto: Michael Abramhasson

Chockad av fimparna

När han flyttade till Stockholm från Kalmar för knappt ett år sedan blev han chockad över hur mycket skräp det låg på gatorna. Särskilt fimparna fick honom att reagera.

– Du kan inte gå en meter i Sthlm utan att det ligger en eller flera fimpar där! När jag pratar med rökare och frågar varför de skräpar ner, blir svaren ofta ”men alla andra gör ju det” och ”men vad ska jag annars göra med fimpen.

Sätter ner foten. Kalmar kommun använder även brunnslock till budskap mot nedskräpning.