UPPLYST. Tänt var det här. Foto: Tobias Östberg

Läsarbilden: Tomt men upplyst huvudkontor mitt i elkaoset

En kvällspromenad kan leda till många funderingar. För Tobias Östberg väckte det tankar om storföretagens elförbrukning.

  • Publicerad 16:45, 23 jan 2022

En stad är aldrig nedsläckt. Trots helgtomma kontorslokaler lyser det alltid någonstans. Ett naturligt inslag i stadsbilden.

Men hur upplyst är egentligen rimligt?

Mitt i:s läsare Tobias Östberg tog en runda på stan en fredagskväll och förundrades över hur stora företag lät lamporna stå på, trots att de flesta antagligen gått hem och tagit helg.

Särskilt häpnandsväckande tyckte han att Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg var. Där brann lamporna som att verksamheten var i full gång, trots den senaste tidens uppskruvade läge i elprisfrågan.

På Swedbanks presskontor letar man reda på svaret. I ett mail till Mitt i förklarar Ralf Bagner att kontoret nog inte borde varit fullt så upplyst den där kvällen.

"Tyvärr har vi under senare tid haft diverse problem med belysningen på vårt huvudkontor vilket vi har kontakt med vår fastighetsvärd om och arbetar på att lösa. Swedbank arbetar hårt för att effektivisera all vår energianvändning och har rörelsestyrd belysning, tyvärr har det inte fungerat i det här fallet"