Lås och bom kan vänta den som lämnar kvar katten efter sommaren

Nu har djurskyddslagen skärpts och den som överger sitt husdjur kan få fängelse. Men kritik riktas mot lagen – för att den låter ansvarslösa kattägare komma undan.

  • Publicerad 04:57, 8 jul 2019

I slutet av förra sommaren upptäckte en boende i Akalla en ungkatt som strök omkring bland huset. Han var tam, men hungrig och blev allt smalare för varje dag som gick.

Till slut tog hon hand om katten och försökte hitta ägaren. När det inte lyckades hamnade katten på Katthemmet i Vaxholm där han fick namnet Sixten Linné.

– Han är tam och det är uppenbart att han är uppväxt i ett hem sedan han var kattunge, säger Carina Franzén på Katthemmet i Vaxholm.

Tidigare tamkatten Sixten Linné hittades i Akalla. Nu bor han på Katthemmet i Vaxholm.

Sixten Linnés historia är långt i från ovanlig och han är en av många tamkatter som övergivits eller sprungit bort som katthemmen i länet tar hand om.

Straff om tamkatt överges

Nu har djurskyddslagen skärpts, bland annat för att förtydliga att det är olagligt att överge tamdjur.

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister när lagen arbetades fram, påpekar i en skrivelse på regeringens hemsida att det avser just sommarkatter, alltså att ta en katt för sommaren och sedan överge den.

Från den 1 april kan det ge fängelse i upp till två år om man bryter mot djurskyddslagen.

– Vid ett sådant straff skulle jag tro att det handlar om riktigt grova djurplågeribrott. Om man överger ett djur blir det nog tyvärr oftast dagsböter, om det går att ta reda på vem ägaren är, säger Jenny Eliasson, djurskyddssamordnare på länsstyrelsen.

Katthemmet i Vaxholm.

En del av katterna är säkert högst älskade, men har gått vilse och saknar ID-märkning

Ewa Edström, katthemmet i Nacka

Fenomenet sommarkatt förekommer fortfarande, om än inte i samma omfattning som tidigare.

Nu handlar det snarare om en jämn ström av katter som överges under hela året, även om katthemmen kan se en ökning av antalet katter för dem att ta hand om just under tidigt höst.

– Det vanliga nu är att man lämnar katten till en kattvakt, eller tar med katten till ett ställe där den inte är van att vara, och att den då går vilse eller försvinner. Det finns så klart också de som inte vill ha katter längre och bara släpper ut dem och tänker att den säkert klarar sig, säger Carina Frantzén på Katthemmet i Vaxholm.

Carina Franzén är ordförande för Katthemmet i Vaxholm.

Hon berättar att drygt 5 000 katter anmäldes som bortsprungna eller upphittade till den nationella databasen vilse.nu under förra sommaren, och då är mörkertalet betydligt större.

Lagen ifrågasätts som tandlös

Men även om katthemmen i länet tycker att den nya lagen är bra, menar de att den är tandlös eftersom det är svårt att straffa djurägare så länge det inte är obligatorisk med ID-märkning och registrering av katter, så som det är med hundar.

– För att kunna lagföra ägaren måste man veta vem ägaren är, och med de övergivna katterna vet vi oftast inte vem ägaren är. Att ID-märka och registrera skulle definitivt höja kattens status, säger Carina Frantzén.

Redan 2011 föreslog regeringens utredare obligatorisk ID-märkning av katter, men först nu kan det vara på gång.

I augusti ska ett förslag om hur det kan gå till vara klart. Det ska sedan ut på remiss, och tidigast 2021 kan det börja gälla.

Katten Larvald på Stockholm Katthem i Nacka.

Kolonier med förvildade katter

Katthemmen tror att det i dag finns runt 20 000-30 000 förvildade, hemlösa katter i länet.

– Det finns inga vildkatter här utan det är tamkatter som har övergivits och sedan förökat sig. De går ofta en plågsam död till mötes på grund av svält, obehandlade parasitangrepp, infektioner eller skador. En del av katterna är säkert högst älskade, men har gått vilse och saknar ID-märkning, säger Ewa Edström.

Katthemmen försöker fånga in katterna de får tips om, liksom länsstyrelsen.

Det finns och har funnits stora kolonier med förvildade katter på flera håll i länet, bland annat på Södermalm, i Järva, på Lidingö, Gålö i Haninge, Norsborg och just nu jobbar bland annat Stockholm katthem med att fånga in ett 10-tal förvildade katter på Saltö i Värmdö kommun.

Nya djurskyddslagen

Den nya djurskyddslagen trädde i kraft 1 april.

I den finns några tydliga ändringar: Det är förbjudet att överge katter och andra tamdjur. Det finns också ett uttryckligt krav på kompetens för den som tar hand om djur och skärpta bestämmelser när djur används i tävlingsverksamhet eller prov. Resten är samma som i den förra från 1988.

En annan tydlig ändring är en ny skrivning som förts in i offentlighets- och sekretesslagen, så att det blir tillåtet för medarbetare inom vård och omsorg att bryta sekretessen och anmäla när djur far illa, kallad Lex Maja efter den övergivna katten Maja.

Visa merVisa mindre

Fakta

Hitta en katt

På sajten vilse.nu är en gratissajt som Svenska kattskyddsförbundet, SVEKATT, har kan man lägga in annonser för saknade och hittade katter.

vilse.nu, nationell databas, hittat katt eller sprungit bort