Brommabon, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, tog en kvällspromenad vid Kyrksjön när hon upptäckte att det kröp larver på hennes kläder.

"Det är tusentals längs hela sjön. De har spunnit in bon i väldigt många av träden och ätit upp alla blad", skriver hon, i ett mejl till Mitt i.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, handlar det om spinnmal som etablerat sig i träden, larver som lever på olika lövfällande träd och buskar.

"Angreppen pågår oftast flera år i rad och mängden larver kan vissa år bli så stor att buskar och träd helt kaläts, mer eller mindre inspunnet i en gråvit vävnad", skriver SLU i ett faktablad om spinnmalen.

Alla blad äts upp

Enligt Bengt Karlsson, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet, handlar det närmare bestämt om häggspinnmal. En vanlig fjäril som finns i nästan hela landet.

Honan lägger sina ägg, ett drygt 50-tal, i klumpar på trädens kvistar. Larverna lever enbart av häggblad. Häggspinmalen kläcks och blir fjärilar under sommaren. Trots att alla blad äts upp överlever träden att bli kalätna flera år i rad.

"Häggträden överlever trots att de blir helt kalätna", skriver Bengt Karlsson.

Ekologen Yolanda Karlsson instämmer:

"Det kan se lite brutalt ut men träden överlever och brukar få nya blad i juli samma år, om än lite glesare", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Efter några år brukar angreppen upphöra då andra insekter, parasitsteklar, blivit tillräckligt talrika och konkurrerar ut fjärilslarverna, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida.