Trafikfarligt? Den centrala delen av Kärrtorpsvägen saknar i dagsläget en cykelbana. Det vill stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) ändra på. Foto: Alexander Kuronen/Sacharias Källdén

Larsson (MP): Klart Kärrtorp ska få bättre cykelbana

Skarpnäcks ordförande säger att stadsdelen kommer att jobba för en sammanhängande cykelbana längs Kärrtorpsvägen. Detta efter SöderortDirekts artikel om Kärrtorpsbornas krav på just en sådan.

  • Publicerad 15:46, 7 sep 2020

Bygget av det så kallade zickzack-huset i Kärrtorp centrum har inneburit att en gång- och cykelväg som gick från torget och vidare mot Vikstensvägen spärrats av.

Cyklisterna får i stället samsas med gående och bilister längs Kärrtorpsvägen – som saknar en sammanhängande cykelbana. Situationen har kritiserats av boende i området.

– Jag är så glad att de som bor där har noterat frågan för den är verkligen högaktuell, säger Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Till saken hör att trafiknämnden den 10 december väntas ta beslut om remiss för stadens kommande cykelplan. Även om trafikkontoret tidigare uppgett att det inte finns några planer på en cykelbana just längs Kärrtorpsvägen säger Ewa Larsson att stadsdelen arbetar för att få in en sådan i den kommande remissen.

– Men det är inte säkert att vi hinner det och då finns alla möjligheter för förvaltningen att i efterhand titta på och skriva vad som lokalt behövs.

"Trafikfarligt"

Enligt Ewa Larsson finns det lokalt "ett väldigt starkt tryck" för en sammanhängande cykelbana i Kärrtorp.

– Det är det första. Det andra är att vi inom politiken ser att det är ohållbart att ha en cykelbana som tar slut precis i ett väldigt trafikfarligt, känsligt läge och som sedan kommer på igen där det läget nästan upphört.

På frågan om när hon tror att en cykelbana längs Kärrtorpsvägen kan bli verklighet säger sig ordförande Larsson inte vara särskilt bra på att "killgissa".

– Det beror ju på hur stark politisk kraft vi lyckas få i den här frågan.

Men att frågan engagerar Kärrtorpsborna ser hon som en fördel.

– Lokal förankring för politiska krav är alltid en styrka.