Moderna museet vägrade ta emot donationen av konstnären Lars Vilks tuschteckning av rondellhundar som skulle föreställa profeten Mohamed 2015. Men i sin samling har de ett annat kontroversiellt verk av konstnären.

Omfalos, en drygt 1,5 meter hög skulptur av sten och betong byggdes i Kullabergs naturreservat i Skåne i slutet av 1990-talet. Namnet hade han hämtat från en skulptur i antikens Dephi som skulle markera jordens mittpunkt.

Lars Vilks saknade dock bygglov och han polisanmäldes för tilltaget av en förening som heter Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen.

Då klev konstnären Ernst Billgren in i berättelsen och köpte Omfalos för 10 000 kronor. Men att den skulle få stå kvar i naturreservatet var uteslutet. Krapperupstiftelsen begärde en handräckning från Kronofogden och Vilks svarade med att ansöka då om att få spränga skulpturen på nobeldagen 2001 samma dag som 100 årsjubileet av nobelpriset inföll.

Så blev det emellertid inte. En kranbåt kom dit ett par dagar innan den tilltänkta spräningen och flyttade den ett ton tunga skulpturen till Stockholm där Ernst Billgren skänkte Omfalos till Moderna museet.

Omfalos blev därmed ett av få verk som Vilks gjort som införlivats i en samling. Just nu går det dock inte att se skulpturen meddelar moderna museet i ett mejl till Mitt i Stockholm.