Lars Wilks byggde Omfalos i sin egenutropade republik-monarki Ladonien. Där fick den dock inte stå kvar.

Lars Vilks gjorde Moderna till jordens mittpunkt

Få verk av den nyligen avlidne Lars Vilks finns i någon samling. Moderna museet har en skulptur med en minst sagt brokig väg dit.

  • Publicerad 14:26, 5 okt 2021

Moderna museet vägrade ta emot donationen av konstnären Lars Vilks tuschteckning av rondellhundar som skulle föreställa profeten Mohamed 2015. Men i sin samling har de ett annat kontroversiellt verk av konstnären.

Omfalos, en drygt 1,5 meter hög skulptur av sten och betong byggdes i Kullabergs naturreservat i Skåne i slutet av 1990-talet. Namnet hade han hämtat från en skulptur i antikens Dephi som skulle markera jordens mittpunkt.

Lars Vilks saknade dock bygglov och han polisanmäldes för tilltaget av en förening som heter Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen.

Jordens mittpunkt? Åtminstone enligt den grekiska förlaga som skulpturen är inspirerad av. Foto: Moderna museet

Då klev konstnären Ernst Billgren in i berättelsen och köpte Omfalos för 10 000 kronor. Men att den skulle få stå kvar i naturreservatet var uteslutet. Krapperupstiftelsen begärde en handräckning från Kronofogden och Vilks svarade med att ansöka då om att få spränga skulpturen på nobeldagen 2001 samma dag som 100 årsjubileet av nobelpriset inföll.

Så blev det emellertid inte. En kranbåt kom dit ett par dagar innan den tilltänkta spräningen och flyttade den ett ton tunga skulpturen till Stockholm där Ernst Billgren skänkte Omfalos till Moderna museet.

Omfalos blev därmed ett av få verk som Vilks gjort som införlivats i en samling. Just nu går det dock inte att se skulpturen meddelar moderna museet i ett mejl till Mitt i Stockholm.

Trädtorn och rondellhundar

Konstnären Lars Vilks avled i en trafikolycka 3 oktober i år och gjorde sig först en namn som upphovman till de stora träskulpturerna Nimis och Arx som byggdes längst ut på Kullabergen i Skåne utan bygglov.

De senaste 15 åren hade Vilks levt med polisbeskydd efter att ha gjort en teckning i tusch föreställande profeten Mohamed som rondellhund.

Lars Vilks 1946-2021 Foto: Wikimedia commons