Lars Olsson är en av de 136 utvalda konstnärerna till nästa års Vårsalong på Liljevalchs. Foto: Mostphotos

Lars Olsson representerar Värmdö på Vårsalongen

Rekordmånga ansökningar kom in till Vårsalongen på Liljevalchs – 3538 stycken. Efter en veckas intensivt juryarbete har 136 konstnärer valts ut. En Värmdökonstnär finns med – Lars Olsson från Gustavsberg.

  • Publicerad 10:00, 17 nov 2018

Aldrig tidigare har så många velat ställa ut på Liljevalchs årliga utställning Vårsalongen. 3538 ansökningar hade kommit in när tiden gick ut. Den 25 januari nästa år öppnar utställningen som kommer att visa 254 verk.

Värmdöbo valdes ut

Konstnären Lars Olsson, 65 år, från Gustavsberg är en av de utvalda. Han har varit verksam under lång tid och har cirka 35 utställningar bakom sig, både i grupp och separat.

Det här blir andra gången han får ställa ut på Vårsalongen. Första gången var i mitten av 90-talet.

– Det känns bra att få representera Värmdö nu, säger han.

Lars Olsson målar och skulpturerar. På Vårsalongen ställer han ut en stor målning, 1.40 gånger 1.20 meter, i olja och kol.

Det är en ganska mörk målning med lite ljus i

– Det är en ganska mörk målning med lite ljus i, som något slags utopiskt förstört samhälle eller jord där det längst bort finns en öppning med ljus och fjäll. Jag målar väldigt intuitivt, och formas mycket av vad som händer i världen. Men det kan också vara ett porträtt av mig eller mitt inre, säger han.

Lars Olsson är med i ateljéföreningen G-studion, där han har ateljé. Han jobbar även som slöjdlärare.

I årets jury ingick konstnärerna Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg, den senare tillika museichef. Som sedvanligt var Liljevalchs chef Mårten Castenfors juryordförande.

Fakta

Vårsalongen 2019

  • Vårsalongen inleder traditionsenligt konståret på Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm.
  •  3538 ansökningar hade kommit in när tiden gick ut.
  • 68 procent av ansökningarna kom från kvinnor. Av de 136 som antogs var 79 kvinnor och 57 män, och medelåldern är 49 år. Yngst är en 18-åring från Stockholm och äldst är två deltagare som passerat 90-årsstrecket.
  • Den helt dominerande tekniken är måleri med 120 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. Därefter kommer teckning och grafik med 23 verk vardera, skulptur 22 och textil 18.
  • Ett 60-tal av de uttagna kommer från Storstockholmsområdet. I övrigt är spridningen stor, från Alingsås till Ör.
Källa: Liljevalchs
Visa merVisa mindre